10 години Григор Димитров. Предстои ли най-доброто?

Датата 28 април отбеляза десетилетие от дебюта на Гришо в мъжкия професионален тенис

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 01 Май 2018
0
2034

Григор Димитров приключи участието си на турнира в Барселона три дни преди финала, без да успее пак да срещне Краля на клея Рафа Надал. Но не това бе най-паметното от миналата седмица в тениса за родния ас.

Мястото за него е специално, тъй като там дебютира в големия тенис. Точно така - всичко започна в Барселона преди 10 години.

Датата 28 април е със символно значение, защото тя маркира десетилетие до деня, откакто Григор се впусна в приключението на големия мъжки тенис.

Направи го на 28 април 2008 г., още ненавършил 17 години, но всички с елементарни познания в играта знаеха, че това момче им таланта и усърдието да е сред най-добрите. Времето показа, че са били прави.

В същата година Григор спечели юношеските титли на "Уимбълдън" и "Ролан Гарос", за да подсили сравненията с Федерер и прогнозите, че е играч, обречен на кариера в топ 10. Активът му като юноша е красноречив - 66 победи и 25 загуби.

Дебютът в мъжките турнири ATP World Tour дойде на 28 април преди точно десет години.

Тогава Григор се пусна в квалификациите на турнира в Барселона. Загуби в първия си мач от казахстанеца Андрей Голубьов с 0:2 сета.

Влезе в пресявките смело, защото обстановката му бе позната - голяма част от юношеските му години минаха точно из червените кортове на Барселона, където тренираше.

Вече е широко известен фактът, че по това време е бил чест гост и в дома на Христо Стоичков и семейството му в Каталуня, което и до днес запази близките им отношения.

Но тук темата е тенисът. 10 години минаха.

Първият досег с основната схема на такъв турнир бе два месеца по-късно - на 15 юни 2008 г., благодарение на уайлд кард, Гришо се изправи срещу руснака Игор Андреев (тогава №37 в света) и загуби в два сета.

Нататък пътят бе "напред и нагоре".

Първата голяма победа на българина дойде в началото на 2009-а, когато бе повален световният №8 Томаш Бердих. Това се случи в първия кръг на турнира в Ротердам след победа с 2:1 сета.

Във втория кръг Гришо имаше честта да се изправи срещу №1 в ранглистата Рафаел Надал и успя да му вземе сет. Това бе първи сблъсък с едно от светилата на съвременния тенис.

Първият по-значителен пробив на мъжките турнири в ATP дойде в края на 2011 година, когато Гришо последователно стигна четвъртфиналите в Банкок и Стокхолм. Загуби от набралите тогава скорост Анди Мъри и Милош Раонич.

Именно в шведската столица българинът триумира с първата си титла година по-късно. Тогава детронира третия в света Давид Ферер с 2:1 сета, а преди това се справи с още четири по-опитни съперници.

Шест години по-късно Григор се гордее с визитка, в която има осем титли зад гърба си (една от "Мастърс 1000") и два полуфинала в Големия шлем, както и триумф на финалния турнир "Мастърс" в Лондон през 2017-а.

Изиграл е над 450 мача, като е спечелил 271 от тях. Срещна на корта всички емблематични имена на тениса, някои успя и да победи.

Вече не е "голямата надежда", а е утвърден фактор от елитната десетка на мъжкия тенис, в момента - №5 в ранглистата на ATP. До голяма степен прогнозите за светлото му бъдеще в тура се оправдаха. Не чак онези, които го сочиха като сигурен №1 в един момент...

Поне засега. Но никой не е казвал кога точно ще настъпи този момент? Може и да предстои. Все пак Надал и Федерер няма да са вечни, а след тях идва вълна тенисисти, които са кажи-речи на едно ниво и с върхове и спадове в представянето. Григор е №5 в момента, но толкова близо до Чилич и Зверев, че може да ги изпревари още до края на май.

Спечели от наградни фондове над 15 милиона долара (15 095 171 до преди Барселона миналата седмица).

Успех в турнир от Големия шлем е това, което всички ние очакваме с нетърпение. И за което Гришо винаги е мечтал - каза го ясно няколко пъти, включително на пресконференция в София преди година.

Първите 10 години минаха неусетно и успешно.

Започва второто десетилетие на Григор в голямата игра.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията