Допингът стигна и до волейбола

Бивш национал дава обяснения пред Дисциплинарната комисия в сряда

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 27 Апр 2015
0
60

След вдигането на тежести и леката атлетика, допингът стигна и до волейбола.

Часове след последния мач за сезона на клубно ниво у нас стана ясно, че има състезател, който е с положителна проба за забранени вещества. Уличеният е бившият национал и играч на Нефтохимик Теодор Богданов.

Централният блокировач е сред основните състезатели на бургаския тим през този сезон.

В петък обаче той не се появи в състава за полуфиналния двубой с Добруджа в турнира за Купата на България. Официалното обяснение тогава на ръководството бе, че е получил разтежение по време на загрявката преди срещата.

Богданов е бил тестван още преди месец след двубой на неговия тим в Бургас. Резултатът показал наличие на забраненото вещество ефедрин.

Според най-новият списък на световната антидопингова агенция ефедринът се превръща в забранено вещество едва тогава когато концентрацията му в тестовете надвишава 10 микрограма на милилитър. В противен случай той не се брои за допинг, тъй като се използва в част от медицинските продукти за лечение на респираторни заболявания.

„За мен също беше изненада. Допинг пробата беше в Бургас. Не мога да кажа дали е била очаквана или не.

След приключването на един от мачовете, дойдоха хората и поискаха да им дам допинг проба. Аз не се крия от никого и нищо. Естествено, че ще дам проба”, обясни Теодор Богданов пред bgvolleyball.com.

Бившият национал допълни, че по същото време е бил болен от грип и по тази причина си е купил от аптеката капки за нос, които вероятно са съдържали забраненото вещество. Лекарят на Нефтохимик обаче не е бил уведомен за взетото от състезателя лекарство.

„Донякъде е моя грешката, че не съм опоменал с какво съм се лекувал. Аз използвах медикаменти, които са широко разпространени във всичи аптеки. Дори децата ползват тези медикаменти, нямам идея защо това е повлияло на пробата. Явно има съставка, която се отчита като допинг.Никога не бих си позволил да взема медикамент, който да навреди на мен, моето име, клуба в който играя, на федерацията.

Никога не бих си позволил подобно нещо”, допълни още Богданов.

В сряда волейболистът ще се яви пред дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет, за да бъде изслушан. Наказанието за употреба на ефедрин е между 3 и 6 месеца спиране на състезателните права. В определени случаи обаче то може да бъде и по-малко. Санкцията ще бъде наложена от Българската федерация по волейбол след изслушването пред БОК.

Назад във времето

Последният допинг скандал във волейбола едва ли скоро ще бъде забравен. Той избухна през 2008 г. по време на участието на националния отбор на олимпийските игри в Пекин. В проба взета от тогавашния капитан Пламен Константинов бе открито повишено количество тестостерон.

Първоначално посрещачът бе изваден от състава като се водиха разговори със световната антидопингова агенция на играча да бъде направен доброволен тест, който да потвърди или отхвърли резултатите от предишния. Такъв обаче не му бе разрешен в Китай и се наложи Константинов спешно да се връща до България, за да бъде тестван в европейска лаборатория.

В крайна сметка той взе участие в последните два мача на отбора в Пекин, а подробностите за скандала не бяха оповестени.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията