Колекционерът на трофеи

Ариен Робен вече има 20 купи, но иска още и още

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 09 Март 2015
0
224
Getty Images

Ариен Робен притежава 20 трофея. Първият е от 2003 година. Оттогава холандецът не е вдигал купа над главата си само през 2004, 2009 и 2011-а година. През 2015 година една купа вече е сигурна – титлата в Германия.

Но битката на Робен и Байерн е най-вече за Шампионската лига.

На Острова още съжаляват, че изпуснаха "летящия холандец". Затова и Робен е един от най-често канените чуждестранни звезди за интервюта. Сега на гости в Мюнхен дойде екип на в. „Дейли Мейл”. Едно време в Челси Робен бе наричан стъклен човек заради многото си контузии, а сега е истинска суперзвезда.

Трофеите на Робен

2003 г. – шампион с ПСВ Айндховен
2005 г. – шампион, носител на купата на лигата и на суперпуката на Англия с Челси
2006 г. – шампион с Челси
2007 г. – носител на купата на Англия и купата на лигата с Челси
2008 г. – шампион на Испания и носител на суперкупата на Испания с Реал
2010 г. – шампион и носител на купата на Германия с Байерн
2012 г. – носител на купата на Германия с Байерн
2013 г. – европейски шампион, световен шампион, шамион на Германия, носител на купата на Германия, носител на суперкупата на Европа с Байерн
2014 г. – шампион и носител на купата на Германия с Байерн

„Имах привилегията да работя с едни от най-добрите треньори – казва Робен. – Вече съм на 31 години, но в последните 18 месеца с Пеп Гуардиола много се развих. Той е луд по футбола. В първия ни разговор ми каза, че трябва да се наслаждавам повече на играта. Не ме кара да релаксирам, а да се влагам. Каза ми просто: „Наслаждавай се на футбола, наслаждавай се на живота!”

Робен никога не се е съмнявал в собствените възможности.

Истинската трансформация стана при трансфера му от Челси в Реал през 2007 година. Оттогава спечели 13 трофея.

Рядко се случва продаден от Жозе Моуриньо да се наслаждава на такъв успех и да се промени толкова рязко в положителен смисъл.

Докато беше в Челси, успехите не спираха – две титли, две купи на Лигата, една купа на Англия. Но Робен не вярваше, че е разкрил потенциала си.

Често беше контузен. Какво се промени?

„Сега съм по-стар и имам по-малко коса – смее се холандецът. – Смятам, че в Челси изкарах добро време. Пристигнах в Лондон едва на 20 години, бях твърде млад. И проблемът го знаете – контузиите. Пропуснах първите три месеца.

Изпаднах в луда ситуация в една контрола срещу Рома в Америка. Французинът Оливер Дакур игра лошо, ядоса се и ме ритна. Получи червен картон, а аз – счупен крак. Беше все едно гледаш деца в училището. Тичаше след мен и ме риташе.

В Челси имах лош късмет. Слушах как хората говореха, че съм направен от стъкло. Ядосвах се, защото непрекъснато трябваше да се защитавам. С тялото ми ставаше нещо лошо. Аз съм много експлозивен играч и се нуждая да бъда здрав. Започнах да работя с остеопат през последната ми година в Реал. Научих се да контролирам тялото си.”

Въпреки че бе продаден от Челси по желание на Жозе Моуриньо, Робен пази само добри спомени от португалеца.

„Той беше много честен, много добър – твърди звездата на Байерн. – Единственият проблем бяха контузиите. Той не можеше да разчита на мен. Беше лошо и за двама ни и стана трудно. Но от футболна гледна точка Моуриньо беше важен за мен. Помогна ми да стана по-силен психически.”

Ако Специалния е дал сила на Робен, Гуардиола го шлифова, а Луис ван Гаал го изгради.

Когато през 2009 година Байерн купи Робен, холандецът знаеше, че това е последният му шанс да направи нещо голямо във футбола.

„От първия ден Ван Гаал ме накара да се чувствам важен – разказва крилото. – Изиграх страхотна първа година. Много съм му благодарен. Той е треньор, който прави футболистите по-добри. Днес рядко се намират такива. Сигурен съм, че Ван Гаал ще има голям успех и в Манчестър Юнайтед. Трябва му време, за да направи отбора. Когато се класира за Шампионската лига и ако спечели купата на Англия, сезонът му ще е фантастичен.”

Робен не подмина и въпрос за твърденията, че прекалено често и лесно пада на земята, симулирайки за дузпи и фаулове.

„Някои хора говорят прекалено много и това не е честно – отвръща холандецът. – Но не ми пречат. Аз ще бъда първият, който ще признае, ако нещо не е правилно.”

Робен твърди, че отдавна не мисли за финала на „Уембли”, в който вкара победния гол за Байерн срещу Борусия (Дортмунд) за 2:1 в 87-ата минута.

„Това беше звезден миг, мечта, но отмина”, твърди нападателят. Сега пред Байерн и Робен е Шахтьор (Донецк), който в сряда гостува в Мюнхен. Баварците трябва да са внимателни, защото не спечелиха първия мач – 0:0.

„Всички ние искаме да спечелим отново Шампионската лига – казва Робен. – Ако нещо не правим добре на тренировка, Гуардиола спира и започва да се кара. Той успява да ни накара да бъдем успешни във всяко отиграване.”

Източник: Дейли Мейл

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията