Мат Андерсън

Неприятна изненада

Американецът Мат Андерсън напусна Зенит, освободи място за Теди Салпаров

Sportinglife
Sportinglife 17:40 ч., 13 Ное 2014
0
43
Getty Images

Когато преди няколко месеца стана ясно, че една от водещите фигури на националния отбор по волейбол – либерото Теодор Салпаров ще играе в руския Зенит, вероятно не са били малко онези, които са погледнали скептично и с иронична усмивка на този трансфер.

В руското първенство, което след финансовата криза ударила Италия и упорито поддържащата средно ниво Франция, се очерта като водещо в този спорт, продължава да съществува ограничението за само двама легионери в шампионата. Бройката в Зенит бе запълнена доста преди преминаването на Салпаров и за българина бе ясно, че единствените му изяви ще бъдат в Шампионската лига. Т.е при добро стечение на обстоятелствата това означаваше 12 срещи до края на март.

Месеци по-късно обаче ситуацията се обърна на 180 градуса

От няколко седмица Салпаров е редовно картотекиран в състава на Зенит (Казан) и се превръща в най-стойностния и смислен трансфер на наш състезател за годината.

Това стана възможно след като една от звездите на този спорт в САЩ и основен състезател за националния отбор Мат Андерсън шокира волейболните специалисти и фенове с изявлението, че прекратява състезателната си кариера.

Новината за оттеглянето на 27-годишния Мат дойде като гръм от ясно небе

В САЩ волейболът е на ниво колежански спорт и Андерсън е един от малкото професионалисти.

„Вече седем години съм професионалист. Започнах от Южна Корея, после Италия и Русия. Получаваше се така, че между края на участието си на клубно ниво и началото на участието на национално имах само седмица. Практически спрях да виждам семейството си, което за мен винаги е било важно. Започнах да се чувствам некомфортно и постоянно бях под стрес. Добавяме и постоянните полети. Затова взех решение да спра, с надежда, че ще си върна любовта към играта”, обясни пред руските медии Мат Андерсън.

Американецът допълни, че се е надявал почивката получена след световното първенство да му помогне да преодолее депресията. „Не се получи. След две седмици в Казан бях в същото състояние”, категоричен бе той.

„Това не е резултат от едно или няколко събития, а от дългата игра зад граница. Това ми пречи да тренирам и играя пълноценно. Решението да спра обаче е изцяло мое и мисля, че е правилно, колкото и да е радикално. Не мога повече да нося маската на щастлив и безгрижен човек, а всъщност да не съм такъв”.

Андерсън не се ангажира с прогноза колко време ще остане извън залата. „Ще се посветя изцяло на семейството си. Ще започна живота си от там, откъдето спрях когато станаха професионален спортист. Не искам да бъда само волейболист, искам да бъда преди всичко човек. Ще поддържам форма, но не с волейбол”.

Отказването на американеца сериозно наруши плановете на треньора на Зенит Владимир Алекно. Бившият селекционер на Сборная определено нямаше причина да бъде недоволен от Андерсън, който бе лидер на тима и една от най-ярките звезди в Суперлигата.

Всъщност, макар и изненадваща, ситуацията донякъде е и логична. Американският волейболист е едва на 21 години когато започва професионалната му кариера. Бързото й развитие го сварва неподготвен и натискът се оказва прекалено голям. През 2010 г. той губи баща си и се справя трудно с това.

Вероятно малцина знаят, че една от татуировките на Мат е посветена именно на баща му. Това лято волейболистът се сдоби с още два татуса, всеки от които е посветен на семейството му.

Всъщност ситуацията е много позната на волейболните фенове у нас. Само преди два сезона те също останаха шокирани от внезапното решение на утвърдено име като Андрей Жеков да спре със спорта. Андрей остана извън залата точно година, след което се завърна с ново вдъхновение. Дали същото ще се случи с Андресън предстои да разберем.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията