Нова посока

Накъде тръгва световната лика атлетика със сър Себастиан Коу

Анна Николова
Анна Николова 14:00 ч., 19 Авг 2015
0
125
Getty Images

Часове преди официалния старт на световното първенство по лека атлетика в Пекин от китайската столица дойде новината и за новия шеф на световната лекат атлетика.

След дългогодишно управление на сенегалеца Ламин Диак една от четирите най-големи и влиятелни световни централи вече ще се управлява от британеца сър Себастиан Коу.

За феновете на този спорт името му говори достатъчно, защото е двукратен олимпийски шампион в бягането на 1500 м.

Но освен това сър Себастиан Коу е в основата на безспорно най-добре организираната съвременна олимпиада – тази в Лондон. Събитие, което впечатли света не само като резултати, но и като провеждане, както и заради факта, че не донесе загуби за града домакин.

За България битката между него и другият претендент Сергей Бубка бе специална, тъй като именно страната ни бе една от държавите, които и двамата посетиха, докато течеше своеобразната им кампания.

Сър Коу и украинецът изгледаха на живо европейското отборно първенство по лека атлетика във Втора лига, на което страната ни бе домакин в края на юни.

„Ние трябва да се съсредоточим много повече върху регионалните състезания в момента. Вярвам, че те дават шанс на младите състезатели точно как се участва в едно такова първенство, защото това е много по-различно, отколкото да отидеш на един турнир в Осло, в Острава или където и да е другаде. За мен това е пътят – регионални състезания за млади атлети.

Една от големите грешки, които направихме през последните години, бе, че не разбрахме, че развитието е нещо комплексно – състезания, треньори, стадиони, финансиране. Ще загубим младите си атлети, ако не направим това обединение, което да ни изведе на нов етап на развитие”, заяви тогава сър Коу.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията