Тиери Анри - смъртоносният футболен стрелец окончателно каза "край".

Футболният свят рони сълзи за края на кариерата на Крал Анри

Как изпратиха легендата бивши и настоящи величия на играта

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 16 Дек 2014
0
76
Getty Images

Тиери Анри - смъртоносният футболен стрелец окончателно каза "край".

Решението бе назряло отдавна, но във вторник социалните мрежи и агенциите преливаха от новината за окончателното оттегляне от футбола не един от великите голмайстори на нашето време.

Най-добрите голове на Тиери Анри

1994-2013

Месут Йозил, Тио Уолкът и Аарън Рамзи бяха само част от настоящите звезди на Арсенал, които отдадоха почит на легендарния французин.

Анри прекара най-славните години от кариерата си именно в клуба от северен Лондон, за който вкара 228 гола в 377 мача и се превърна в голмайстор №1 на "топчиите" за всички времена.

Той беше част от тима на "непобедимите" през сезон 2003/2004, когато Арсенал стана първият и единствен засега отбор, който завършва сезона във Висшата лига без поражение.

Официалният сайт на "артилеристите" посвети галерия с 45 снимки от най-незабравимите моменти на Анри в клуба.

Но не само в Арсенал свалиха шапки на виртуоза.

По време на близо 20-годишната си кариера той игра още за Монако, Ювентус, Барселона и Ню Йорк Ред Булс в американската Мейджър Сокър Лийг.

Също така участва в 123 мача за националния отбор на Франция, като отстъпва по този показател единствено на Лилиан Тюрам.

В 915 мача като професионалист Анри е реализирал 401 гола, а за "петлите" броят им е 51.

Полузащитникът на Челси и бивш съотборник на Тиери в Арсенал, Сеск Фабрегас, го определи като "един от най-добрите футболисти, с които съм играл в кариерата си" и нарече оттеглянето му "тъжно".

"Анри беше истинско вдъхновение за мен и му желая много успехи в бъдещите начинания", сподели Тио Уолкът.

"Една невероятна кариера. Топ играч и топ човек. Легенда!", написа в социалните мрежи Аарън Рамзи.

Алекс Окслейд-Чембърлейн също никога няма да забрави привилегията да играе рамо до рамо с голмайстора по време на краткия му втори период в клуба.

"За мен бе истинска чест да съм до него. Моят идол и огромно вдъхновние. Крал Хенри!".

Анри премина в Арсенал през 1999 г. от Ювентус и прекара осем години в клуба. 175 от попаденията му за "топчиите" са във Висшата лига.

Тиери бе с основна роля за дубъла през 2002 г. и за похода на "непобедимите".

Но годините на зеления терен вече са зад гърба му и сега геният пред гола вече мисли за кариера като телевизионен анализатон и коментатор.

"Защитниците вече могат да си отдъхнат", каза едно от бившите големи сърца в отбраната на Ливърпул - Джейми Карагър, който продължава да изживява играта с всяка клетка от тялото си.

"Той без съмнение бе най-трудният нападател за опазване и вероятно най-добрият играч в историята на Висшата лига. Бих бил щастлив, ако бяхме съотборници, но сега се радвам, че най-накрая сме в един отбор", искрен е Кара.

Бившият капитан на Манчестър Юн. Гари Невил също е достатъчно убедителен.

"Бяхме благословени да видим Тиери Анри във Висшата лига точно в неговия пик. Той е един от най-великите футболисти в света и дори да сте били твърдо против отборите, в които игра, не може да не сте му се наслаждавали. Тъжно е, когато приключва подобна кариера, но пък от цялата работа печели Sky Sports", завърши с настроение бившият английски национал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията