Новите генийчета на Аржентина

Кои ще са новите „златни кюлчета” в селекцията на европейските отбори

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 05 Март 2015
0
2479
Getty Images

Аржентина произвежда футболисти за топ отборите на Европа по традиция вече 30 години. Номер 10, нападатели, халфове и крила...

Трудно е да се спори, че в момента аржентинският национален отбор има най-големият избор от качествени нападатели и полузащитници, сравнен дори с този на Испания, Германия и Бразилия.

Меси, Агуеро, Ди Мария, Игуаин, Тевес...

Но агенция „Talent radar” изпреварва времето с една крачка и ни представя онези десетима, които вече блестят в родината.

Една крачка напред

Двама играчи на по 21 години вече се наложиха в Европа, като избраха добри клубове за развитието си и се очаква силен трансфер в гранд от лятото.

Паоло Дибала (21 години, нападател, Палермо)

Напомня удивително на Агуеро с нестандартните решения и как пази топката. Но пък е бърз като Игуаин и рядко пропуска пред вратата – като Тевес.

Палермо го привлече на 18, разви го, запази го – ефектът е поразяващ. Дибала вече има 78 мача в Серия „А” с 20 гола, като този сезон напълно разгърна таланта си – 12 попадения в 23 двубоя (№3 сред реализаторите).

Чака го голям клуб, като фаворити са английските грандове от Манчестър, Лондон и Ливърпул.

Лусиано Вието (21 години, нападател, Виляреал)

Той простреля Атлетико като гост, побърка защитите на Реал и Барселона, направи изумително впечатление. Откритие на Диего Симеоне, когато бе треньор на Расинг и стана шампион там. Именно този треньор му даде дебют в първия тим, а сега се говори, че го иска в Атлетико.

Вието е вкарал 11 гола в 23 мача в Примера, от които 6 са откриващи попадения в срещата – разбирай, много важни. Тези дни се спомена за предварителен договор с Арсенал, но го иска цялата гама топ отбори на Англия (виж пасажа за Дибала).

Те са до 20 години и съвсем скоро ще поемат към Европа. Аржентинските клубове нямат ресурс да ги задържат, а финансовата криза принуждава всяко евро да бъде приемано като благословия.

Ето ги десетте топ таланта на аржентинската Примера в момента

Есекиел Понсе (17 години, Нюелс Олд Бойс, нападател)

Класически аржентински нападател тип Агуеро. Висок е само 178 сантиметра, но играе отлично с глава и пази топката дяволски добре.

Дебютира на 16 в първия тим, вкара първото си попадение също преди да навърши 17...

Вече има договор с Рома, който влиза в сила от декември 2015-а.

Емануел Мамана (19 години, Ривер Плейт, централен защитник)

Според мнозина в Аржентина – следващият Есекиел Гарай вече е готов за Европа.

Макар и само с половин дузина мачове в първенството, Емануел впечатли с изключително зрялата си и умна игра.

Дебютира за първия тим на Аржентина срещу Словения в контрола през юни 2014-а, като смени Хавиер Масчерано.

В момента е контузен.

Маркос Астина (19 г., крило и полузащитник, Ланус)

Невероятно техничен на скорост, може да играе и в полузащитата, но голямата му сила е на крилото. Вкара в дебюта си за Ланус – и то срещу Бока Хуниорс! Игра мачове и за Копа Либертадорес, което е еквивалента на Шампионската лига в Южна Америка.

Лукас Ромеро (20 г., опорен халф, Велес Сарсфийлд)

На 20 години да имаш над 70 мача в професионалния футбол... Да си печелил шампионска титла и купа на страната си, да си утвърден титуляр в един от клубовете, които водят битки за трофеи. Ромеро е готов за европейска авантюра, а играта му напомня много на тази на Фернандо Гаго или дори Фернандо Редондо. Говори се, че има предварителен договор със Севиля от лятото.

Хоакин Кореа (19 г., атакуващ халф, Сампдория)

Новото попълнение на Сампдория вече дебютира с 15 минути срещу Киево, след като италианският клуб плати 10 милиона долара за само 50% от правата му. Естудиантес най-накрая се раздели със суперталанта, когото искат куп отбори от 16-годишна възраст. Изградил е играта си върху записи от мачове на Хуан Верон, който му даде дебют в Естудиантес, а сега спомогна и за трансфера в Генуа. Верон също премина в Сампдория на старта на европейската си кариера.

Лусиано Акоста (20 г., атакуващ полузащитник, Бока Хуниорс)

Естудиантес се раздели с Кореа, но го замени с взетия под наем от Бока суперталант Акоста. Лично Хуан Роман Рикелме му връчи фланелката с №10 в гранда преди 2 години, но развитието на младежа се забави с травми. Сега има цялата 2015-а пред себе си, за да покаже в Естудиантес какво може, преди да се върне в Бока. Пасовете и ударите му напомнят за Рикелме, но е по-бърз.

Бриан Леонел Фернандес (19 г., нападател, Расинг)

Светкавицата, както го наричат в Буенос Айрес. Историята му е изумителна – на 16 г. дебютира в родния си отбор Дефенса и Хустисия, като вкарва още в първия мач във втора дивизия. През последните два сезона има 15 гола в 50 мача, а през декември премина в шампиона Расинг за 750 000 евро. Титуляр е в атака. Бърз, екплозивен и изключително нахъсан, бъдещето му се очертава да е светло.

Жонатан Рекуена (18 г., халф, Банфийлд)

На 18 да си изиграл 23 мача за първия тим е сериозно постижение, въпреки че повечето бяха във втора лига. Изключителен характер за толкова млад играч, той обръсна главата на треньора Матиас Алмейда, който бе хванал бас, че ще се остриже нула номер, ако Банфийлд влезе в елита. Никой от съотборниците му нямаше смелост да хване машинката...
Бока Хуниорс се интересува от играча, но фаворит е Рома.

Себастиан Дриуси (18 г., нападател, Ривер Плейт)

Прочутата академия на клуба бълва нови и нови таланти, някои от които излизат в Европа след само десетина мача за Ривер. Клубът плати на родителите му 40 000 долара за първи професионален контракт, а очаква да изкара от това хлапе милиони. Дриуси е любимецът на публиката, въпреки че засега влиза основно като резерва. Вкара първия си гол в Копа Судамерикана (южноамериканската Лига Европа) като гост на парагвайския Либертад.

Алехандро Ромеро (19 г., халф, Уракан)

Титуляр в отбора си, който е в средата на таблицата на новото първенство. Играе като плеймейкър от стария тип – десетка, и то с ляв крак. Което кара всеки аржентински запалянко да настръхва при спомените за... Стига, без такива сравнения толкова рано.
Хлапето има талант и няма да мине много време, преди да отиде в Бока или Ривер. Или пък директно в Европа. 

Източник: OOTB

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията