В неделя Юнайтед приличаше на отбора от добрите стари времена

Челси се дъни заради спада в играта на Фабрегас, освиркват Гарет Бейл, дори когато бележи

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 16 Март 2015
0
377
Getty Images

Само една победа, а каква грандиозна промяна.

След унижението срещу Арсенал за Купата на Англия, Манчестър Юнайтед възкръсна с изключително навременен разгром срещу конкурент в битката за челната четворка.

„Червените дяволи“ отнесоха Тотнъм с 3:0 и показаха, че може би е твърде рано да ги отписваме.

Майкъл Карик пускаше интелигентни пасове, Маруан Фелайни бе впечатляващ не само във въздушните единоборства, а Крис Смолинг нямаше нищо общо с непохватния защитник, който обикновено мрази да играе с топката.

Можем дори да кажем, че в неделя Юнайтед приличаше на отбора от добрите стари времена.

Разбира се, не трябва да забравяме, че на „Олд Трафорд“ гостуваше Тотнъм – отбор, който навремето предизвикваше доста пренебрежително отношение от страна на сър Алекс Фъргюсън.

„Момчета, та това е Тотнъм“, подметнал веднъж големият шотландец, твърди в автобиографията си Рой Кийн.

Пък и по-рано през сезона феновете на Юнайтед изпаднаха в еуфория след 4:0 над КПР. В следващия мач „Червените дяволи“ поведоха с 3:1 срещу Лестър. Няма нужда да напомняме какво се случи после.

В прав текст

Юнайтед е в състояние да изпревари Манчестър Сити.

Въпреки всички съмнения обаче, едно нещо е сигурно. Юнайтед е в състояние да изпревари Манчестър Сити. В момента „Гражданите“ имат само 2 т. повече от градския си съперник, а предстои дерби на „Олд Трафорд“ през април.

Вярно е, че „Червените дяволи“ имат тежка програма (остават им гостувания на Ливърпул, Челси и Евертън), но победата над Тотнъм вероятно е повдигнала духа им.

А като се имат предвид мъките на Сити напоследък, нищо чудно челната четворка през май да бъде в следния вид: 1. Челси, 2. Юнайтед, 3. Ливърпул, 4. Арсенал.

Феновете на „Топчиите“ да прощават, но отборът им е абониран за четвъртото място.

15 март, сблъсък с пряк конкурент за Тотнъм. Загуба с 0:3.

Напълно предсказуемо, нали? 

Нерешителната, бледа и неефективна игра на „Шпорите“, подходяща по-скоро за футбол в зала (според оценката на експерта на „Скай Спортс“ Греъм Сунес) доказа, че те са твърде далеч от място в челната четворка.

Всъщност множеството победи на лондончани с по 2:1 (голяма част от които измъкнати при драматични обстоятелства) прикриха донякъде факта, че Тотнъм прави разочароващ сезон.

Манчестър Юнайтед обаче свали маската от лицето на „Шпорите“ по най-безцеремонния начин.

От дните, в които Гарет Бейл, Лука Модрич и Рафаел ван дер Варт радваха феновете на „Уайт Харт Лейн“, сякаш е изминала цяла вечност.

Новото поколение футболисти на Тотнъм продължава да се развива, но младоците изглеждат неспособни да натиснат газта в най-важните мачове.

В прав текст

Челси влезе в обичайния за Жозе Моуриньо режим – затворен футбол, изстрадани победи.

Спомнете си безропотното отпадане от Лига Европа срещу Фиорентина или загубата от Челси на финала за Купата на Лигата.
За голямо съжаление на привържениците на „Шпорите“, любимците им не заслужават нищо повече от европейски мачове срещу Шериф (Тираспол) и АЕЛ (Лимасол).

Няма как човек да не забележи, че след като започна сезона в убийствена форма, вкарвайки голове на поразия, в последните мачове Челси влезе в обичайния за Жозе Моуриньо режим – затворен футбол, изстрадани победи.


Основната причина за преобразяването изглежда е фактът, че играчите, които би трябвало да носят най-голяма отговорност за изграждането на атаките – плеймейкърът Оскар и изтегленият в по-задни позиции плеймейкър Сеск Фабрегас – в момента са далеч от оптималната си форма.

Бразилецът не е създал нито едно голово положение в последните си пет мача, докато испанският национал традиционно преживява спад във формата си през втората част на сезона.

Напоследък именно Фабрегас е играчът на Челси, който най-често губи топката. Феновете на „сините“ вече изразиха на няколко пъти недоволството си от неефективността му.

Послание към резервите на Челси – по-добре сменете отбора!

Давид Луис даде решителен принос за отстраняването на „сините“ от Шампионската лига.

Мохамед Салах има на сметката си 6 гола и 3 асистенции, откакто отиде под наем във Фиорентина.

Кевин де Бройне е №1 по асистенции в големите европейски първенства (16 срещу 15 на Фабрегас и 14 на Лео Меси).

Нежеланието на Жозе Моуриньо да променя стартовата си единайсеторка вероятно вбесява второстепенните играчи в Челси.

„Сините“ имат внушителна скамейка, но политиката на португалеца може да накара мнозина да напуснат през лятото.

Споменатото по-горе трио показва, че резервите на лондончани могат да се надяват на нещо далеч по-добро, ако сменят отбора.

Едва ли лондончани ще имат някакви затруднения да спечелят титлата, като се има предвид, че са на 6 т. пред Манчестър Сити и имат мач по-малко.

Отпадането от Европа обаче до голяма степен се дължи именно на слабата игра на Оскар и Фабрегас – ситуация, в която Еден Азар остава единственият способен да раздвижи нещата в атака.

Нищо чудно, че последният мач на Челси, в който някой от участниците отбеляза повече от 2 гола, беше сензационната загуба на „сините“ с 2:4 от Брадфорд в Купата на Англия.

Неведнъж и дваж този сезон холандският мениджър на Саутхемптън - Роналд Куман показа, че владее отлично занаята си, но си заслужава да изтъкнем подхода му в неделния мач срещу водача в класирането Челси.

За първи път в шампионатен мач водещият реализатор на „Светците“ Грациано Пеле остана на резервната скамейка. Този ход изглеждаше шокиращ, но Куман просто прояви гъвкавост и съобразителност.

На Джон Тери и Гари Кейхил вероятно щеше да им е много по-лесно да се оправят с големия италианец, отколкото с бързия Саидо Мане и подвижния Шейн Лонг.

Решението на холандеца донесе дивиденти за южняците, като Мане изтормози защитата на домакините и спечели дузпата, реализирана от Душан Тадич. Да не говорим, че Неманя Матич заслужаваше червен картон за безумното си влизане срещу сенегалеца.

Саутхемптън изостава от конкурентите в спора за четвъртото място, но равенството на „Стамфорд Бридж“ беше един малък триумф за Роналд Куман.

Източник: Eurosport

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията