Байерн в шок от контузии

Докторът Мюлер-Волфарт стана най-важният играч до края на сезона

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 02 Апр 2015
0
814
Getty Images

Преди година Байерн по това време беше шампион на Германия. Мислеше само за Шампионската лига. Днес титлата на баварците е въпрос на време и погледите отново са отправени към турнира на милионерите.

Преди 12 месеца Пеп Гуардиола реши да ротира отбора, да дава почивка на звездите и това го провали в полуфиналите срещу Реал. Сега ще прави същото, но по принуда.

Най-важният играч на Байерн се оказа д-р Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт. В неговите ръце е и съдбата на тима в Шампионската лига.

Всяка седмица Гуардиола слуша за нов контузен. Последният е Дейвид Алаба. Ще отсъства седем седмици заради контролата на австрийския национален отбор срещу Босна и Херцеговина. В последния мач на Байерн в Бундеслигата – 0:2 от Борусия (Мьонхенгладбах) мускул в корема скъса Ариен Робен. Един месец и половина пауза.

Ситуацията с Алаба не изглежда страшна в далечно бъдеще, но в Мюнхен вече имат горчив опит. Същата диагноза – разкъсване на вътрешна връзка, преди повече от година чу и Тиаго Алкантара. Оттогава още не е изиграл нито един официален мач, направи 4-5 операции. Алаба може да се върне в състава на Байерн евентуално за двата финала в Берлин – за купата на Германия на 30 май и в Шампионската лига на 6 юни.

Но до берлинската седмица Байерн трябва да мине през много мачове.

Следващите десетина дни ще покажат дали пътят към тези цели е отворен. В събота предстои голямото дерби с Борусия (Дортмунд), но то не е от значение за баварците.

В сряда идва гостуване на Байер в четвъртфинал за купата, а след още шест дни е първият четтвъртфинал в Шампионската лига срещу Порто.

Именно в тези двубои ще липсват двамата играчи, които най-добре променят динамиката на играта, бързината и са най-непредвидими – Алаба и Робен.

Младият австриец вече се доказа като диригент на Байерн. Когато срещу Вердер (4:0) отсъстваха Робен, Рибери и Лам, той взе палката. Разпределяше пасове, вкара страхотен гол от пряк свободен удар. Неслучайно Реал (Мадрид) вече започва офанзива за привличането му.

Благодарение на Алаба националният отбор на Австрия е първи в групата си за Евро 2016.

Нещо немислимо в последните години. От ляв бек Пеп Гуардиола преквалифицира футболиста в халф. Както правеше преди това с Лам.

Вероятно това е поглед в бъдещето. В средата на терена опорните полузащитници вече минават 30-те – Бастиян Швайнщайгер е на 30, Лам е на 31, а Шаби Алонсо – на 33. Испанецът Хави Мартинес още не може да преодолее контузията на коляното от лятото и не е опция в момента.

Звучи абсурдно Байерн да се оплаква от липса на футболисти. Но ако контузиите продължат в такова темпо, дори вездесъщият д-р Мюлер-Волфарт няма да е достатъчен за постигане на основните цели.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията