В Банско готови за стартовете от Световната купа

28 телевизии показват стартовете в България

Анна Николова
Анна Николова 07:50 ч., 23 Фер 2015
0
82
Getty Images

Зимният център Банско е напълно готов за предстоящите стартове от Световната купа по ски при жените, които ще се проведат в края на тази седмица. Последната инспекция на писти и съоръжения бе направена в края на миналата седмица.

Това ще бъде петата световна купа, на която Банско ще е домакин.

Стартът бе поверен на родната федерация още през 2013 г. като тогава основния конкурент бе швейцарския Сейнт Мориц.

В края на миналата година обаче стана ясно, че вместо две състезанията в България ще бъдат три.

Промяната се наложи след като топлото време през декември в Европа направи невъзможно провеждането на някои стартове и се наложи Международната федерация да търси на пожар заместващи дати.

Така Тина Мазе и Анна Фенингер ще могат да разрешат или да завържат още повече спора помежду си в Световната купа в два старта в супергигантския слалом (на 27 и 28 февруари) и комбинация (1 март).

Пистите, които ще бъдат използвани са две – „Тодорка” и Алберто Томба.

Подготовката им отне три месеца като само през последните дни, за да бъдат заледени бяха изливани по 60 литра вода в секунда.

Организационният комитет е от 80 души

80 души организационен комитет бе създаден за провеждането на трите старта от световната купа.

Пред БНТ обаче председателят на БФСки Цеко Минев разкри, че заедно с доброволците, бройката на хората, които подготвят състезанията е близо 1000.

„Има много изисквания, които трябва да се покрият, трябва да се изнесе много техника. Само мрежите А, които са задължителни да бъдат поставени са 1,5 километра. Трябва да бъдат поставени и мрежи В и С. Задължително е да има медицинско обслужване, хеликоптер. Много са изискванията затова бройката на хората, които са ангажирани доближава 1000”, обясни Минев.

Готови са и двете тренировъчни трасета.

Зрителите ще бъдат разположени на специално изградена трибуна на финала на Бъндаришка поляна. Тя е с капацитет 5000 зрители. Общо в курорта се очакват между 40 и 50 000 туристи.

Билетите са с цена 25 лева за едно състезание и 60 лева на пакет, ако искаш да наблюдаваш трите старта.

Децата ще влизат срещу символичната цена от 1 лев. За сравнение в останалите центрове домакини в Европа цената на входните талони варира от 10 до 180 евро в зависимост от мястото и сектора.

Организаторите са подготвили и сериозен план за придвижването на желаещите да гледат стартовете, за да не се образуват опашки на кабинковия лифт

За онези, които не успят да стигнат до зимния център остава утехата за прякото телевизионно излъчване.

Общо 28 телевизии ще покажат трите старта, очаква се зрителите, които ще ги наблюдават от екрана да бъдат между 200 и 400 милиона.

Оценката, която зимния център ще получи след тези стартове е изключително важна. Страната ни вече е определена за домакин на стартове при жените и следващата година, но ще се опита да спечели организацията и на стартовете при мъжете през сезон 2016/17.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията