Ден под знака на непримиримата Винъс

Ветеранката с първи четвъртфинал в Мелбърн от пет години

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 26 Яну 2015
0
128
Getty Images

Винъс Уилямс преодоля срив в средата на мача си срещу Агнешка Радванска, но успя да върнe времето назад, достигайки до четвъртфиналите на Australian Open за първи път от пет години насам.

Американката се наложи с 6:3, 2:6, 6:1 над полякинята и остави замислени специалистите, които виждаха супер игра на Ага до момента в Мелбърн като директно следствие от обвързването й със супертреньора Мартина Навратилова. 34-годишната Винъс обаче не се трогна от новите порядки в женския тенис.

Поизгубила от пъргавината си, Уилямс компенсираше с агресия, която бе непосилна за Радванска. Наричат полякинята "нинджа", но срещу себе си имаше доказан боец, който чакаше удобния момент, за да нанася методични и съкрушителни удари.

Винъс излезе 40 пъти на мрежата, като в 60% от случаите решението й се материализира в точки. Уинърите на ветеранката пък бяха почти двойно повече в сравнение с тези на Ага. Най-категоричен бе фактът, че Радванска започна с пробив в решиталната част, но след това не успя да спечели нито гейм повече.

Винъс, която е седемкратна победителка в турнири от Големия шлем, прекъсна серията от три поредни победи на полякинята над нея и си уреди двубой срещу 15 години по-младата й сънародничка Мадисън Кийс.

Тийнейджърката продължава победния си ход и съвсем оправдано мнозина виждат у нея една от бъдещите звезди на играта. След страхотната победа над поставената под №4 Петра Квитова, днес Кийс надделя над Мадисън Бренгъл с 6:2, 6:4.

Кийс реализира четири пробива и само веднъж не успя да удържи подаването си. В допълнение 19-годишната състезателка пласира 33 уинъра и шест аса, благодарение на които за първи път в кариерата си е на четвъртфинал от Големия шлем срещу Винъс в нов американски сблъсък.

Денят бе добър и за по-малката от сестрите Уилямс - Серина. Световната №1 жадуваше да си върне на Гарбине Мугуруса за тежкото 2:6, 2:6 срещу тази съперничка още във втория кръг на миналогодишния Ролан Гарос, но след като успя да вземе само два гейма в първия сет, изникваше въпроса дали няма да видим още една огромна изненада.

Мачът в действителност бе много напрегнат, но в крайна сметка Серина взе своето с 2:6, 6:3, 6:2. Мугуруса проби първа за 3:2 в откриващия сет, а веднага след това Серина пропусна три точки за моментален рибрейк. Още един пробив за 5:2 окончателно реши всичко.

Размяна на брейкове във втория и третия гейм на втория сет продължи с четири гейма, в които сервиращите удържаха подаването си. Серина обаче взе сервис гейма на Мугуруса за 5:3, след което изравни сетовете.

Мугуруса устоя на три брейкбола в откриващия гейм на решителната част, след което пропусна цели шест точки за пробив във втория. Подобни подаръци не се прощават от Серина, която веднага след това проби и не само, че не изпусна преднината си, но нанесе още един удар по подаването на Мугуруса за 5:2 и затвори мача при свой сервис гейм с няколко бомби от начален удар, подпечатвайки си четвъртфиналното място срещу Доминика Цибулкова.

Словачката, която миналата година достигна до финала, спря устрема на завръщащата елитния си статут Виктория Азаренка с 6:2, 3:6, 6:3. Цибулкова премина бързо през съперничката си през първия сет, но Азаренка отговори подобаващо във втория и дори поведе с 2:0 в решителната част.

Доминика обаче не се смути нито за миг и взе шест от следващите седем гейма с изключително мощна игра, каквато виждаме от нея от началото на турнира, с което завоюва и победата си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията