Фортуна срещу Виктория

Лудогорец излиза срещу чехите без притеснение, но не и като фаворит

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 17 Авг 2016
0
420
Lap.bg

Лудогорец е на още две стъпки от груповата фаза на Шампионската лига - 180 или 210 минути го делят от нея.

В сряда вечер на "Васил Левски" идва Виктория Пилзен, а след 6 дни е реваншът в Чехия.

Елиминиране на този съперник ще значи още 6 големи вечери в турнира на богатите и лъскави отбори, огромен престиж и солидни приходи за шампиона на България.

Отпадане на този етап ще доведе до 6 съвсем прилични и пак достатъчно престижни вечери до декември, но в групите на Лига Европа.

При всички положения, Лудогорец изпълни плана минимум - направи това, което не се вижда как ще стори друг български тим в момента.

Какво може тогава да уплаши отбора на Георги Дерменджиев в сряда вечер?

Ами - нищо, реално. Виктория не е кой знае каква европейска сила, всъщност е тим от ранга на Лудогорец. С една малка забележка - приличат си като нова история, но се различават като модел.

В състава на шампиона на България има 4-5 българи общо, а в този на чешкия първенец са 19 чехи и шестима словаци. Но това, особено в съвремения футбол, изобщо не играе като фактор.

По-важен е друг елемент - конкуренцията. Лудогорец у нас няма сериозна такава и загубата от Левски преди дни е по-скоро изключение, което потвърждава правилото. Виктория в Чехия също мачка, но сериозната съпротива на пражките грандове (с леко затихващи функции) Спарта и Славия се усеща.

Ситуацията много прилича на тази у нас, но нивото на тяхното първенство очевидно е по-високо от нашето. Най-малко - вижте докъде отиват отборите им в евротурнирите:

Спарта игра 8 пъти групова фаза на Шампионската лига, като два пъти мина във втората такава - когато бяха две, а веднъж скочи и в 1/8-финал срещу Милан.

Преди няколко месеца Спарта падна едва на четвъртфинал от Виляреал в Лига Европа!

Сега е в плейофния рунд за Лига Европа, където играе с датския Сьондерийске и е фаворит.

Славия също е в плейофа за влизане в Лига Европа, като съперник е Андерлехт.

И за десерт - там е и Слован Либерец, който пък се изправя срещу АЕК (Ларнака). Чехите имат един сигурен отбор до декември в Европа (Виктория) и още три, които ще се борят за тази привилегия. Сравнения с българското участие - нужно ли е...?

Букмейкърите дават равни шансове за краен успех на двата тима - с коефициенти около 1,83.

В първия мач в София обаче Лудогорец е изявен фаворит с около 2,10, докато за гостите ставките варират около 3,50-3,90. Това невинаги е определящо, но често е показателно.

Името на гостите си означава Победа, но пък Разград има орлицата Фортуна - тоест, късмет. Ще видим кое от двете имена на римски богини ще има превес след първия мач.

След 21,45 ч тази вечер ще разберем как наистина седят нещата в това съперничество, защото сравненията на хартия и в статистиките са едно, а сблъсъкът на терена - друга планета.

На нея побеждава този, който иска повече успеха, знае как да го постигне и използва по-мъдро силните си страни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията