Баскът с вълшебните обувки

Чаби Алонсо се отказва - за съжаление. Но нищо толкова добро не може да продължава вечно

Динко Гоцев
Динко Гоцев 15:00 ч., 18 Яну 2017
0
7121

И най-хубавите неща си имат начало и край.

Изглежда едно от тях, което се случваше във футбола близо две десетилетия, скоро ще приключи. А не бе далеч от съвършенството, изпипано от А до Я.

Присъствието на Чаби Алонсо на което и да е футболно игрище по света за тези 20 години си бе достатъчна причина да гледаш мача.

Баскът, който през ноември навърши 35 години, ще се откаже през лятото, след като договорът му с Байерн изтича. Има някаква вероятност Чаби да подари един сезон на Реал Сосиедад - без заплата, както го правят хората от Страната на баските, благодарни, лоялни и привързани към корените си. Но по-възможният сценарий е Алонсо да поеме курс към... курс за треньори.

Има какво да научи със сигурност, като всеки един от нас във всеки ден и област на живота. Но има много, много на какво той да научи играчи и отбори.

Ако е толкова добър с анцуга на треньор, колкото по футболните обувки на играч, чакат го големи дела.

А в тези обувки имаше магия.

Първи я забеляза Джон Тошак, тогава треньор на Реал Сосиедад. Докато младият и рижав халф е под наем в Ейбар, на 20-ина километра, уелсецът не изпуска от поглед развитието му. И през 2001-ва го връща в неговото любимо синьо и бяло, като дори му дава капитанската лента.

Чаби е на 20 години и изобщо не е сигурно за феновете, че е готов за лидер. Но в него има толкова решимост и стръв за победа, че за няколко мача всички са убедени - това е човекът.

Сезон 2002-2003 г. го представя на испанската сцена, като Сосиедад е близо до титлата, но я губи в последния кръг. Алонсо е Най-добър испански футболист в Примера за сезона според "Дон Балон", а Тошак го сравнява с компютър на терена. Точността на подаванията му е изумителна, вкарва и 12 гола през сезона.

Следва дебют в Шампионската лига и гол директно от корнер при гостуването на Панатинайкос, който накара и Европа да обърне глава - в това 22-годишно момче има нещо!

В същото време шампионът на Испания като треньор на Валенсия - Рафаел Бенитес, подготвя тефтерчето за селекция. И през лятото взима Чаби, но не на "Местая", а в новия си клуб - Ливърпул. Рижавият баск стъпва на тревата на "Анфийлд" и от първия ден всичко изглежда идеално.

"Той е създаден за Ливърпул", казва Тошак, потърсен за мнение от английските медии за новото момче.

Номер 14 изумява феновете на "червените" от първия си мач пред "Коп" - домакинско 3:0 над Уест Бромич. Подава над 90 паса, от които голям процент "разсичат" тревата на стадиона, остри и с тежест - преценени до милиметър. Няколко удара показват и амбицията, и способностите в тази графа.

Няколко месеца по-късно, през пролетта на сезон 2004-2005 г., никой вече няма съмнение - Ливърпул е направил изключителен удар, като само за 10,8 милиона лири е взел завършен играч.

Алонсо прави страхотен мач срещу Ювентус в реванша в Торино от четвъртфиналите в Шампионската лига, играейки диригент на атаките и организатор на отбраната - Стивън Джерард е контузен и не пътува за двубоя.

Баскът гризе нокти в ложите по време на реванша срещу Челси в турнира, спечелен с 1:0 и отворил пътя към финала. Наказан е. Това е първото му голямо разочарование от подобен характер. Не и последното.

Ливърпул спечели онази купа - с късмет, съдба, футболни и волеви достойнства, с аурата си... И с Алонсо до Хаман и Джерард в сърцето на халфовата линия. В Истанбул именно Чаби вкара от втори опит дузпата срещу Милан, завършила обрата от 0:3 до 3:3.

Година по-късно вече бе напълно в свои води в английския футбол, бе завършил обучението си по езика (а го учи от 15-годишен), настанен удобно в съседство с новия вратар Пепе Рейна. На практика - "доведен скаусър". Първата песен с неговото име се пееше от "Коп": "Рафа Бенитес, Чаби Алонсо, Гарсия и Рейна" (на мелодията на "Ла Бамба").

Купата на ФА падна в ръцете му, а по пътя към нея полузащитникът с димантения пас вкара гол на Лутън от собствената половина на терена. Е, нямаше вратар, тръгнал да вкарва гол в последната минута, но... за историята остава разстоянието от над 55 метра.

Месеци по-късно наниза още по-сензационно попадение на Нюкасъл, пак зад центъра, но този път с вратар под рамката!

В град Ливърпул феновете бързо усещат кога някой играч "е свой", дори да е привлечен от чужбина. Чаби Алонсо стана култов герой. Дори разви акцента на скаусърите. През 2007-а загуби финал в Шампионската лига от Милан в Атина, прие го тежко и сам се призна за виновен за първия гол на италианците.

Но вместо някой да го сочи с пръст, феновете го обезсмъртиха на нова песен: "Имаме най-великата халфова линия в света - Чаби Алонсо, Момо Сисоко, Джерард и Машчерано", пееха те край Акропола.

Първата пукнатина в този перфектен брак се появи през пролетта на 2008-а, когато съпругата му Нагоре раждаше сина им Джончу, а таткото - напълно естествено, реши да остане при нея, вместо да е в Милано за реванша от Шампионската лига с Интер. Рафа Бенитес не намери това за толкова естествено и стана скандал. Лятото донесе слухове за продажба в Барселона и замяната му на "Анфийлд" с Гарет Бари, приети като новина за избухването на война в Мърсисайд.

Феновете пееха името му на предсезонните контроли, за да покажат на Бенитес какво мислят за такава сделка.

В същото време Чаби си почиваше заслужено, след като бе вдигнал титлата на Евро 2008 с Испания, а дори носи и лентата на капитан в един от мачовете - при липсата на повечето титуляри срещу Гърция в групата.

Последва най-силният му сезон в Ливърпул, като Джерард и Торес завършваха поточната линия от супер подавания на Чаби, Машчерано тичаше за трима, а отборът на Бенитес бе много близо до титлата.

През лятото Реал го взе за 35 милиона лири, след което времето и на Рафа на "Анфийлд" започна да изтича през пясъчен часовник, тъй като гранитният му тим, построен върху солидна защита и несломима халфова линия загуби един от най-важните си постаменти.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията