Ще чуем ли истината за Левски?

Поредното общо събрание, от което се чакаха новини, а се роди порой от неразбираеми думи

Sportinglife
Sportinglife 21:10 ч., 20 Фер 2017
0
2006

Насред информации, слухове, истерия и твърде конкретни намеци, половин България се пита - какво наистина става в Левски?

Ощото събрание, което бе заграждано с маркер в календара от всички, които чакат добри новини за клуба, не даде отговори.

Насрочено за 3 февруари, отложено за 20-и, сякаш с тежестта на големите решения, които има да се взимат, но... без конкретика в информациите след него.

Какво знаем със сигурност?

Левски не е добре финансово, няма новина. Тези 6 милиона от дълговете, които се били стопили - според отчета на събранието, вероятно са преки кредити от този или онзи към клуба, които са отписани.

Защото като бизнес модел Левски е провал - както и всеки друг български клуб, освен Лудогорец, и няма откъде да печели.

За 5 месеца и половина от влизането на новото ръководство, приходите в клуба идват от къде?

Нито един изходящ трансфер за пари, пренебрежимо малки суми от тв права, а в същото време - сериозни разходи за заплати на отбор и служители. Както и за подготовката в Кипър.

Но - ето, че става чудо. Дълговете се топят. Как и защо, подробности няма.

Някакви акции се размахват и раздават - днес са в Спас Русев, утре - в Боримиров, което удивително напомня кампаниите на "Титан" и Александър Томов в ЦСКА - те така прехвърляха една червена папка, в която бяха "акциите" на клуба. Не червена папка, а червена лампичка, поне за левскарите.

А, да - и е счупен антирекорд с 602-ма зрители на домакински мач от първенството. Това дори не бива да го коментираме, защото е някъде между смешното и трагичното.

След влизането си в клуба през септември новият силен човек Русев обяви три краткосрочни цели до Нова година (1 януари 2017-а):

- Козирка на сектор "А"

- Ново и модерно табло

- Подсилване на отбора в спортно-техническо отношение

Колко е изпълнено? Нула.

ОК, чуваме аргумента ви вече - да му дадем време на човека, той е успял бизнесмен в други области, трябва да се адаптира, заварил е лошо наследство и т.н.

Но има смущаващи моменти в цялата ситуация. Влезте в един форум или facebook общество на активни левскари. Хората говорят за предстоящ фалит, за финансова катастрофа и т.н. Сигурно е пресилено, но опасенията им са обясними.

Нищо в Левски не е ясно като ръководене на клуба от излизането на Тодор Батков, че и поне година преди това.

И за едно нещо поне Спас Русев бе прав (и откровен, виж видеото горе) през септември: "Това е първата работа, с която се захващам, която е толкова публично значима, пред очите на обществото", каза той тогава.

Да, така е. И след като единият гранд потъна, въпреки че до последно ни убеждаваха как спасителите са на път и всеки момент всичко ще се оправи, сега и другият леко-леко върви в тази посока. Или - ако не е така и бъркаме в заключенията си - поне симптомите поразително си приличат.

Още през 2008-а държавни контролни органи трябваше да се намесят в ЦСКА, позовавайки се на обществената значимост на институцията.

Случи се в Сърбия, даваме го за пример. През 2012-а вицепремиерът тогава Александър Вучич седна на масата за пресконференции с директорите на Звезда и Партизан и обяви, че двата клуба са богатството на сръбския спорт и правителството се заема с одити и евентуално отчисляване на дългове.

И го направи. От минус 45 милиона долара, за колкото се говореше тогава, Звезда днес има приемливи финансови показатели и почти изплува. Партизан също се раздели с огромен товар от задължения.

Но нямаха избор - държавата ги постави на системи, помогна, но и проконтролира те сами да свършат работата си.

Тук ЦСКА бе оставен с престъпно бездействие в ръцете на няколко шарлатани (та дори едни от тях - "Титан", насила бяха вкарани в клуба от тогавашния силен човек в държавата) и бе потопен.

Левски - без да се правим на пророци, изглежда върви по същия път. Пелерина на неяснота около финансиране, ръководене и стратегия.

Може би е крайно време да чуем истината.

Или след няколко месеца може да четем заглавия, които вече сме виждали.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията