Защо Mercedes провали Хамилтън?

Излишна смяна на гуми подари победата на Розберг в Монако

Sportinglife
Sportinglife 18:55 ч., 24 Май 2015
0
541

Люис Хамилтън загуби победата в Гран при на Монако заради стратегическа грешка на Mercedes, която обаче даде първото място на съотборника му Нико Розберг.

Хамилтън беше начело от старта на състезанието и контролира напълно хода на надбягването, като не позволи нито веднъж на преследвачите си Розберг и Себастиан Фетел с Ferrari да се доближат до позиция за атака, а малко преди финала авансът му достигна 15 секунди.

Класиране в Гран при на Монако

1. Розберг, Mercedes    1:49.18,420 ч.
2. Фетел, Ferrari    +4,486 сек
3. Хамилтън, Mercedes    +6,053 сек
4. Квят, Red Bull    +11,965 сек
5. Рикардо, Red Bull    +13,608 сек
6. Райконен, Ferrari    +14,345 сек
7. Перес, Force India    +15,013 сек
8. Бътън, McLaren    +16,063 сек
9. Наср, Sauber    +23,626 сек
10. Сайнц, Toro Rosso    +25,056 сек и др.

От Mercedes обаче го повикаха за смяна на гуми при излизането на пистата на кола на сигурността заради катастрофата на Макс Верстапен и Ромен Грожан, след която холандският пилот на Toro Rosso се заби с висока скорост в предпазните ограждения на завоя „Сен Дево”.

Хамилтън се върна на пистата с нови супер меки гуми, но докато излизаше от бокса видя, че пред него минават Розберг и Фетел.

„Загубихме, нали? – попита веднага по радиото Люис. – Какво стана?”

Малко по-късно той се скара на състезателния си инженер да спре да му говори, тъй като беше много ядосан в последните обиколки докато се опитваше да атакува Фетел, който беше доста по-бавен, но успя да задържи второто място.

„Невъзможно е да го изпреваря”, призна по радиото световния шампион, който беше принуден да се примири с третото място.

След това състезание Люис остава начело, но само с 10 точки аванс пред Розберг, а Фетел е на 28 от лидера. След 6 старта Хамилтън има 126 точки, Нико е със 116.

След финала Хамилтън спря в завоя „Портие”, за да се успокои и да събере мислите си преди да се върне на подиума.

„Съжалявам за това, Люис – каза му по радиото състезателни инжевер Питър Бонингтън. – Ще трябва да говоря за това с екипа на стената на бокса, който взима тези решения.”

„Люис кара брилянтно и със сигурност заслужаваше да спечели, но понякога и това се случва в състезанията”, коментира след финала Розберг, за когото това е трета поредна победа в Монако в последните три години.

Състезанието беше рестартирано 8 обиколки преди финала, но въпреки новите гуми Хамилтън не успя да изпревари Фетел – повторение на битката на Айртон Сена и Найджъл Менсъл от 1992 година, когато бразилецът беше със стари гуми, но успя да удържи атаките на Менсъл.

Зад първите трима се получи конфузия в редиците на Red Bull, тъй като малко преди финала от бокса наредиха на Даниил Квят, който се беше преборил да излезе на 4-о място да пусне пред себе си Дениъл Рикардо, който беше с по-нови гуми. Австралиецът мина напред, но единственото, което успя да постигне беше да се залепи за колата на Хамилтън и в последната обиколка получи нареждане да върне четвъртата позиция на руснака.

Зад тях, на шеста позиция завърши Кими Райконен, чийто гуми бяха на края на ресурса си.

Осмото място на Дженсън Бътън донесе първите точки за McLaren този сезон, а съотборникът му Фернандо Алонсо отново не успя дa завърши заради повреда в скоростната кутия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията