Вие май не разбирате. Той е по-добър от Зидан

Техничарят докосва световна слава на 29 години, Реал и Барса го искат

Sportinglife
Sportinglife 12:30 ч., 04 Юли 2016
0
3848
GETTY IMAGES

Реал и Барселона ще се сблъскат челно за един 29-годишен играч след няколко дни.

29. Не 19, не е грешка на ръката. Димитри Пайе се къпе в световната слава доста късно за разбиранията как трябва да се развива една кариера на професионален футболист. Неговата е доста странна, пълна с интересни случки и не обсипана с медали и купи.

Какви ти трофеи, та той има само два! Въпрос за много пари в късен етап от "Стани богат": Кои са купите, спечелени от Пайе? Отговор: Два пъти става носител на Купата на остров Реюнион през 2004 и 2005 г.

Тънтурестият техничар, който е без съмнение в топ 3 на играчите на Евро 2016, е роден на острова в Индийския океан. Говори и местния креолски, въпреки, че на 12 години за първи път напуска родината, за да иде във Франция. Всъщност - Реюнион също е Франция.

Та Дими, както го наричат у дома, има две купи на острова с Екселсиор. Останалото са престои в академията на Льо Авър, Нант, Сент Етиен, Лил и Марсилия - някои от най-славните клубове на френския футбол, за да дойде трансферът в Уест Хем миналото лято.

Общата сума, платена за него в кариерата му, е 34 милиона евро. Толкова струва единият крак на Хамес Родригес по цените, образувани от пазара и неговите особености.

В Нант не блести, но в Сент Етиен на 20 години талантът му избуява. Прави 27 асистенции за четири сезона и отива в Лил, където за първи път се заговаря за националния тим. За два сезона прави 26 асистенции, преди Марсилия да дойде с торба пари и да го вземе.

Там през 2015-2016 г. даде 21 голови паса в 36 мача и събра очите на всички във Франция. Освен на Дидие Дешан, който упорито не го взимаше в националния, където бе дебютирал още през 2011-а. 

Селекционерът омекна и повика Дими за контролите с Белгия и Албания миналото лято, но бе толкова недоволен от него, че го смени на полувремето на втория двубой.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията