ЦСКА става барометър за Европа

Берое е първи в тройно класиране с Локомотив Сф и Литекс, ловчанлии са последни

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 18 Май 2015
0
553

ЦСКА не може да играе в Европа. Нито документално заради лиценза си, нито спортно-технически. На теория класирането в топ 3 още е възможно, но отбор, който не печели нито веднъж от 11-те пролетни кръга, няма място на европейската сцена.

Битката за двете места за евротурнирите става за „кило кръв и метър кожа”. Три отбора са с равен брой точки – Берое, Локомотив (Сф) и Литекс. В оставащите два кръга те не се срещат по между си. Теоритично е възможно да завършат с равен брой точки сезона.

Тройният възел за Европа

Преките мачове

Локомотив (Сф) – Литекс 2:0

Литекс – Локомотив (Сф) 4:2

Локомотив (Сф) – Литекс 0:0

Литекс – Локомотив (Сф) 0:0

Литекс – Берое 2:1

Берое – Литекс 2:1

Литекс – Берое 1:1

Берое – Литекс 3:1

Локомотив (Сф) – Берое 0:3

Берое – Локомотив (Сф) 0:0

Берое – Локомотив (Сф) 1:4

Локомотив (Сф) – Берое 0:1

Това означава Берое е втори, а Локомотив (Сф) – трети. Такива са сметките от тройното класиране на изиграните мачове между тях. В него Берое събира 14 точки, а Локомотив и Литекс са с по девет. Головата разлика на железничарите е 8:9, а на тима на Красимир Балъков – 9:11.

Фатална се оказва загубата от Берое с 1:3, която прати Литекс на четвърто място в актуалното класирането. А най-фатален е голът в 82-ата минута на Елиаш от Бероев неделната вечер, защото без него Литекс щеше да е пред Локомотив.

ЦСКА изостава с три точки от борещия се за Европа тризъбец и ще „разпределя” евровизите. През 2014 година „червените” направиха на пух и прах всички днешни еврокандидати. Литекс падна два пъти с 0:1 и 0:2, Локо Сф бе сразен с 0:3, а Берое – с 1:2. Последните три месеца обаче каруцата на ЦСКА се обърна и всеки от тях си върна на гранда.

В последните два кръга „червените” гостуват първо на Локомотив в „Надежда”, а за финал очакват Литекс. Всяка спечелена от ЦСКА точка би могла да бъде фатална за Европа за съперниците му.

Берое остава голям фаворит, защото очаква като домакин последния в първата шестица Ботев и накрая гостува на Лудогорец. Нищо чудно в Разград да са разпуснали вече звездите си, за да имат по-дълга почивка преди новата кампания в Шампионската лига. Така че участието на Берое в Европа може да се смята за на практика сигурно.

Ситуацията с Литекс е най-взривоопасна, а тимът на Балъков явно изпусна въздуха. Сега той трябва да се бори с Лудогорец на свой терен.

Мачът се превръща в личен дуел на омразата между собствениците Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев. Всеки от членовете на изпълкома ще иска да се докаже. Най-страшно ще е за съдията, който и да е той. Докато Балъков гледа отбора си срещу Лудогорец, ще хвърля едно око и към „Надежда”.

Ако Локомотив (Сф) победи за трети път поред ЦСКА през 2015 година, то вратата към Европа ще се отвори широко. Защото в последния кръг софийският тим гостува на незаинтересования от класирането Ботев.

В последния кръг ЦСКА ще приеме и Литекс, от когото вече падна с 0:2 в Ловеч. Тогава обаче треньор бе Галин Иванов, а сега много вероятно да видим втория бенефис на Любо Пенев като наставник на родния му тим. Ако има нещо сигурно, то е, че славният голмайстор няма да ска да напусне „Армията” през задната врата, а с победа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията