Александър Тунчев

Много шум за нещо

Европа се намеси в българския футбол и той се размириса

Стефан Иванов
Стефан Иванов 11:40 ч., 11 Дек 2014
0
391
Lap.bg
В прав текст

Опитът ни, а и вече паталогично усвоеният начин на мислене с предубеденост, че всичко е „много шум за нищо” този път трябва да бъдат загърбени, защото тук става дума за Европа и нейна намеса в родния футбол.

Действията на полицията и прокуратурата около съмнителни мачове в българския футбол не са буря в чаша вода.

Акцията е по сигнали на УЕФА и Европол, а лично топ офицера по уредените мачове на европейската централа  я инспектира от София. Той е швейцарец, името му е Урс Клузер и досега няма „грешен ход”.

Под негово ръководство минаха акции в Турция и Унгария, а в Естония миналия месец отстраниха доживот 26 доказано виновни за участие в манипулирани мачове играчи. Сред тях имаше и национали.

Задържаните за 24 часа футболисти, сред които бивши и настоящи национали като Александър Тунчев, Мартин Камбуров и Кирил Котев, не са виновни по презумпция.

Мярката за 24-часово задържане е сравнително рутинна, когато се води разследване.

Играчите са част от мачове, които са белязани от УЕФА като съмнителни, но едва ли има преки улики за тяхна вина. По-скоро ще търси контакт с боса на Локомотив (Пд) Коко Динев, тъй като повечето от задържаните деветима играчи са от онзи отбор, който той ръководеше допреди година.

Наказанията за доказано участие в такива мачове, за футболистите стига до „доживотно изваждане от играта”.

Но обичайната практика е отстраняване за 1,2 или 5 години. Любопитно е, че повечето от разпитаните са хора на възраст около 30 или над 30 години, тоест – всяка една санкция за някой от тях вероятно ще сложи край на кариерата му.

Много малко вероятно е да се стигне до дела в граждански съд извън системата на футбола, както и до ефективни присъди.

Не и за футболистите.

Босовете обаче, например ако подозренията сочат към Динев в случая, може да отнесат сериозни присъди.

Шефът на Фенербахче бе осъден на 12 години затвор, а след обжалването станаха 6. Никой от футболистите, заподозряни в скандала с турския клуб, не получи наказание дори да не играе.

С други думи – ако прогнозираме какво ще се случи, то за футболистите с доказана вина вероятно ще има санкции да не играят в период от година до пет, а за евентуално уличени съдии или шефове може да се стигне и до присъди.

Системата на УЕФА за борба с уредените мачове и нелегалните залози работи усилено в последните 2 години.

Тя се базира на сигнали, пратени до евроцентралата от букмейкърски къщи, обработени от панела за почтеността на УЕФА и препратени в местните федераци, в случая БФС.

Родната централа е принудена да извести прокуратурата и полицията, които започват разследване и събиране на доказателства.

Намесата на Европа – УЕФА и Европол, гарантират, че този път няма да има „смитане под килима” на неща, които са обществено познати и сочени с пръст у нас от години.

Точно по сигнали от УЕФА за сезоните 2012-2013 г. и 2013-2014 г. са работили родните органи близо година, за да се стигне до задържанията в сряда, обиските на домовете на играчите и изземането на мобилни телефони и други електронни устройства от тях. Там се търси контакт или нишка с хората, които манипулират мачове.

Ако не се намери, играчите няма как да бъдат уличени в каквото и да е. Ако обаче има такава, кълбото може да се разплете поне отчасти и да се стигне до граждански дела и евентуално – присъди.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията