ЦСКА и Левски имат време, а може и да не искат лиценз

Вратички позволяват лавиране

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:35 ч., 04 Апр 2015
0
824
Lap.bg

Ситуацията с лицензите на ЦСКА и Левски се оказа тема номер едно за родните медии, като датата 31 март е оградена с червено кръгче като сакралния и фатален ден. Не е точно така, макар и по правило – да би трябвало да бъде.

Процедурата обаче е такава, че позволява „поправителни изпити” за неизчистени или недоговорени за разсрочване задължения.

Има вратичка за изплащане до 10 април, а след това и още една – до края на месеца.

Реално, родната Лицензионна комисия праща готовите окончателни документи в УЕФА чак към края на май, което означава, че време за дооправяне на нещата винаги се намира.

Миналата година, публична тайна бе, че не само тези два клуба действаха точно по тази схема.

Договорки за отсрочки се бавиха и през април, но бяха подписвани и внасяни в деловодствата на фирми и организации със стари дати, и така БФС приемаше документи на 30 април с дата 30 март. Формално всичко това е в реда на нещата и валидира бумагите на отборите.

В прав текст

Левски например може и да не се напъва за европейски лиценз.

Има обаче и друг тънък момент. Левски например може и да не се напъва за европейски лиценз.

На „сините” не им достига близо половин милион лева за него, ако хора като Пепе Мурсия, Славиша Йоканович и др. не се съгласят на разсрочване или милост. За сравнение, за да покрият изискванията за участие само в „А” група, от „Герена” трябва да успеят до края на май да платят към 200 000 лева.

Далеч по-поносима и възможна сума.

Левски играе на 8 и 29 април с Лудогорец за Купата на България полуфинали. Ако ги загуби, просто ще абдикира от и без това трудно възможната мисия да събере парите за евролиценз.

Ще се откаже от него, тъй като без вдигане на купата, „сините” в Европа няма как да се класират.

ЦСКА е в по-сложна ситуация, защото и сумите са по-големи, а и шансовете за място в тройката са напълно реални дори и със загуба в събота в Разград.

В прав текст

При новата схема на разпределение на европарите от УЕФА, ЦСКА трябва да инвестира в лиценз, за да посегне към парите от Шампионска лига или Лига Европа.

И ще останат такива вероятно до последния ден от сезона. А това означава, че при новата схема на разпределение на европарите от УЕФА, трябва да се инвестира в лиценза, за да се посегне към част от парите от Шампионска лига или Лига Европа – зависи на кое място завърши отборът.

Изобщо – сложна материя се оказа и лицензната, а когато си притиснат в безизходица с парите, какви ли не ходове ти идват в стратегията.

Левски може още на 9 април да се откаже, ако Лудогорец го е победил убедително в първия полуфинал за купата. Разбира се, не е в гените на един гранд да го прави, но реализмът отдавна е владетел и на „Герена”, и на „Армията”, където усетиха, че опасността от фалит е напълно реална.

От гледна точка на българския футбол е жалко, че грандовете се докараха дотук – дори да се чудят дали да кандидатстват за евролиценз.

Да не говорим, че преди две години ЦСКА направо си се отказа от участие 3 дни преди старта на турнирите, а имаше лиценз...

Трудни времена за флагманите на футбола ни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията