Когато Юнайтед избра да домакинства на "Анфийлд"

В един августовски ден през 1971-ва на "Коп" седяха фенове на "червените дяволи"

Sportinglife
Sportinglife 20:00 ч., 15 Дек 2018
0
11959

Нещо не бе наред в този следобед.

Първо - беше петък. Нетипичен ден за футбол в Англия.

Не бе особено топло, като за 20 август, дори същата сутрин в Северозападна Англия бяха измерени най-ниските температури за този ден от години.

Следобед слънцето огря "Анфийлд" и отборът в червени фланелки излезе от тунела пред ревящата трибуна "Коп". Това трябва да внесе нормалност в нещата, нали?

Не съвсем.

Тези на "Коп" не носеха шалчета на Ливърпул в онзи следобед на 20 август. На техните знамена и шапки пишеше "Манчестър Юнайтед".

Това да не е някакъв филм, някаква холивудска пародия може би?

През лятото на 1971-ва Юнайтед бе наказан да играе първите си два мача от новия сезон далеч от "Олд Трафорд" - поне на 50 мили.

В един от последните кръгове на предходното първенство фенове на "червените дяволи" хвърляха камъни и няколко ножа в сектора за гости и раниха привърженици на Тотнъм.

Какви камъни и ножове, бе хора? Нали виждаме театралната атмосфера на английските стадиони...? Но 70-те бяха други времена, в които хиляди слизаха от влаковете из Великобритания за гостуванията на любимите си отбори, а сбиванията често далеч надвишаваха броя на головете.

Наказан и прогонен от дома си, Юнайтед трябваше да предостави две имена на стадиони, при това - различни.

"Анфийлд" бе първото. "Виктория Граунд" в Стоук - второто. Враждата с Ливърпул и тогава си бе изключително свирепа, както е и днес. Както ще видите и довечера, когато отново идва това дерби.

В мача днес голям фаворит е Ливърпул, както бе в доста от мачовете им през 70-те, когато доминацията на Мърсисайд ва нглийския футбол бе осезаема.

Е, това не пречи на експертите да припомнят, че Юнайтед никога не се е чувствал обречен на стадиона на врага. Като например популярния коментатор Георги Драгоев, който предвижда победа на Манчестър Юнайтед с коефициент 6,5. Вижте още прогнози от известни експерти на сайта на Букмейкър Рейтинги.  

И така, на 20 август 1971 г., в града на Бийтълс пристигат орди от фенове на Юнайтед, като и в онези години омразата между тях и тези на Ливърпул е в доста задълбочена фаза.

Допълнително, от Лондон пътуват към 5000 запалянковци на Арсенал, който е направил дубъл предишния сезон.

"Организацията бе трудна - спомня си Питър Робинсън, председателят на Ливърпул тогава. - Ние взимахме 15 процента от приходите от билети, както бе нареждането на Футболната асоциация. Стадионът не се напълни, но феновете прииждаха отвсякъде и информацията за това кой къде ще седи бе оскъдна."

Нормално, няма интернет - има вестници и радиа, които пускат съвсем телеграфно информации за срещата.

Над 100 фенове на Юнайтед са изхвърлени от стадиона още в първите минути на мача. Хаосът е голям, всеки тича напред-назад, търси мястото си, попада в грешната агитка... Двубоят се забавя, след като на терена се разхождат запалянковци, които опитват да стигнат до своите сектори, влезли в други през грешните входове.

Велики фигури като Боби Чарлтън, Джордж Бест, Денис Лоу (Юнайтед), Пат Райс, Франк Маклинток, Джорд Греъм (Арсенал) и останалите гледат невярващо как край тях тичат фенове.

Но поне на терена побоища няма.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията