Как Ливърпул и Юнайтед уредиха мач преди 100 години

Най-голямото дерби на английския футбол помни срамно петно

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 22 Март 2015
0
3012
Reddev

Преди 100 години най-големият мач в английския футбол получи на безупречно бялата си риза мазно петно, което никога не можа да изпере.

Ливърпул гостува на Манчестър Юнайтед тогава и загуби с 0:2. Не че е странно да се случи, но...

Юнайтед е само на точка над изпадащите преди мача. Ливърпул е непоклатимо закотвен в средата на таблицата. Ни надолу, ни нагоре.

15-те хиляди на „Олд Трафорд“ усещат, че нещо не е наред. Ливърпул пада твърде лесно, като и двата гола за Юнайтед влизат без особена съпротива на защитниците на гостите. Те дори се поскарват на Фред Пагнам, който уцелва гредата.

Интересни факти преди кръга

Уест Бромич никога не е печелил на „Етихад“. В седем визити на новия стадион на Сити, тимът има 5 загуби и две ремита.

Астън Вила е спечелил само три домакински мача във Висшата лига през сезона, и то с един и същ резултат – 2:1.

Арсенал има 6 поредни победи над Нюкасъл, а освен това е в отлична форма – 13 победи в 15-те последни мача.

Бърнли е спечелил само две от 23 гостувания на Саутхемптън. Но победи у дома през есента и успех сега ще означава първи дубъл над този съперник от 1946 г.

Кристъл Палас има три победи от последните си четири гостувания. Стоук обаче е стабилен у дома с 16 точки от 24 възможни в последните 8 мача на своя стадион.

Лестър спечели само 3 от последните си 25 мача, но един от тях бе с 2:1 на терена на Тотнъм в турнира за Купата на ФА през януари.

Съндърланд ще бъде изведен за първи път в мач от Дик Адвокаат, назначен вместо Густаво Пойет през седмицата.

Ливърпул е спечелил 5 от последните си 7 домакинства срещу Юнайтед, при едно реми и един успех за гостите. „Червените“ от „Анфийлд“ са единственият непобеден отбор в Англия през 2015-а.

Хъл никога не е побеждавал Челси във Висшата лига и е вкарал едва два гола в седем мача на този съперник.

Във всеки от последните три мача между Куинс Парк и Евертън пада поне по един автогол.

А домакините получават и дузпа, която обаче капитанът Патрик О`Конъл праща на метри встрани от вратата. Никой не може да си обясни защо регулярният изпълнител Джордж Андерсън не бие дузпата.

Оказва се, че договорката е и за победа на закъсалия тим, но и за точен резултат. Заложени са сериозни за онова време суми на 2:0, като коефициентът е 1:7.

Срещата се играе на 2 април 1915 г., но Скотланд ярд и Футболната асоциация започват разследване. На 27 декември същата година излиза решението.

Санди Търнбул, Артър Уали, Нокър Уест (Юнайтед), Том Милър, Боб Пърсел и Том Феърфул (Ливърпул) са уличени в нагласяване на мача.

Седмият е Джаки Селдън, който играе и за двата отбора в рамките на същата година, след като преминава от Юнайтед в Ливърпул. Той е организаторът.

„Невинността на играта е унищожена“, пишат вестниците в Англия. Скандалът и до днес е голямо петно върху английския футбол.

В неделя най-голямото дерби чака ново издание – Ливърпул приема Юнайтед в мач, който е от изключително значение за място в топ 4.

Това е не просто централният мач на 30-ия кръг във Висшата лига. Това, както каза сър Алекс Фъргюсън, е най-големият мач в света.

Ливърпул – Манчестър Юнайтед

Целият свят ще ги гледа. С фенове на всеки континент, с омразата, която свети в очите на всеки в този мач, с взаимната завист от трофеите, с трагедиите от Мюнхен и Шефийлд, които ги обединяват донякъде...

Ливърпул – Юнайтед е велико дерби. В неделя домакините получават шанс да минат пред съперника, който им води с 2 точки. Формата на Юнайтед е добра (20 точки от 10 шампионатни мача тази година), а на Ливърпул – страхотна (26 т. за същия период).

Прогноза над 2,5 гола

Неделя, 15,30 ч по Диема

Манчестър Сити – Уест Бромич

Прогноза 1

Събота, 14,45 ч по Диема

Астън Вила – Суонси

Прогноза 1

Събота, 17 ч

Нюкасъл – Арсенал

Прогноза 2

Събота, 17 ч

Саутхемптън – Бърнли

Прогноза 1

Събота, 17 ч

Стоук – Кристъл Палас

Прогноза 2

Събота, 17 ч

Тотнъм – Лестър

Прогноза над 2,5 гола

Събота, 17 ч

Уест Хем – Съндърланд

Прогноза 2

Събота, 19,30 ч по Диема Спорт

Хъл – Челси

Прогноза 2

Неделя, 18 ч по Диема Спорт

Куинс Парк – Евертън

Прогноза 1

Неделя, 18 ч по Нова спорт 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията