Изчезнала порода: Големият джентълмен на английския футбол

Питър Биърдсли дойде на среща с българските фенове на Нюкасъл и остави страхотни впечатления

Данаил Кънев 13:15 ч., 25 Окт 2018
0
2866

Дребен на ръст, дори леко изгърбен, но огромен като присъствие на терена. Така влюбените в английския футбол помнят легендарния Питър Биърдсли.

А се оказа, че колкото голям беше на игрището, поне толкова голям е и в живота. Това стана ясно от срещата на Педро с родни фенове. Легендата беше в София по покана на българския фенклуб на Нюкасъл. И да, на разговора присъстваха главно привърженици на „свраките“. Но и на други клубове – удоволствието от допира с Биърдсли е нещо, което остава за цял живот.

"Не съм бил достатъчно добър", това е обяснението на Питър за ниските точки в кариерата му. Няма обвинения, няма сочене с пръст. Причината той вижда само на едно място – в него самия. А може би, според хората, които са имали удоволствието да го наблюдават, това обяснение се дължи и на пословичната му скромност...

Но точно с тези думи Биърдсли обяснява факта, че макар да започва кариерата си в любимия Нюкасъл като ученик, той така и не получава предложение за професионален договор. Вместо това подписва с Карлайл.
Няма как обаче талантът му де не остане незабелязан. Макар и от възможно най-странното място – Канада. Биърдсли заминава за Ванкувър, където играе за местния Уайткапс в общата лига с американски отбори.

„Там обаче имах истинския късмет да се изправя срещу великани в играта като Бекенбауер, Кройф, Джордж Бест. И точно Бест след един мач дойде и ме попита:

„Момче, какъв канадец си ти, играеш много добре. Откъде точно си всъщност?“ А аз му обясних че съм от Нюкасъл (б.а. Биърдсли е роден в Хексъм, но израства в Нюкасъл). И тогава Джордж се плесна по челото и каза: „Събирай си багажа, момко. Ти трябва да играеш за Манчестър Юнайтед, а аз ще уредя тази работа“. Така и стана“, спомня си Питър.

В Манчестър обаче нещата не потръгват. Биърдсли записва само един двубой с екипа на „червените дяволи“ в мач от турнира за Купата на лигата. Обяснението му? Знаете го – „не бях достатъчно добър“.

Питър се завръща в Канада, но предстои най-мечтаният трансфер. На 23 септември 1983 година той подписва с Нюкасъл, а ден по-късно прави и официалния си дебют при равенството 1:1 срещу Барнзли в старата Втора дивизия. През сезона партньор е не на кой да е, а на великия Кевин Кигън.

„За мен той беше като Господ, невероятно беше да играя рамо до рамо с него“, спомня си Питър. Двамата правят убийствен тандем, Биърдсли забива 20 гола в първенството, а Нюкасъл печели промоция за Първа дивизия, като се класира на трето място зад шампиона Челси и Шефилд Уензди. В първия си сезон в английски елит Педро вкарва 17 гола в 38 мача. Навръх Нова година влиза в историята - бележи хеттрик за 3:1 над големия съперник Съндърланд. Нюкасъл завършва 14-и, Съндърланд пък отпада.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията