15 незабравими мача Юнайтед - Ливърпул

Късметлията Макари, магията на Ерик и Бербатов, "изгубеният гол" на Мьолби и хеттрик от общо 10 метра

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 14 Яну 2017
0
3162

Сигурно сте чули, видяли и прочели всичко като сравнения, епитети и хиперболи, свързани с този мач.

Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул, отново в неделя. Двата най-титулувани отбори на Англия претендират, че това е мач №1 по важност в света, не само на Острова.

Съперничеството е остро, омразата голяма, а историята - богата на велики мачове, които са влезли във фолклора на двете публики.

Е, някои се пазят само в "златните анали" на едните, а другите не искат да си спомнят за тях... Но ето подбрано от епопеята на неприязън на двата червени гиганта.

1977, "Уембли", Купа на ФА, финал: Юнайтед - Ливърпул 2:1

Лу Макари (на основната снимка) носи победата в продълженията с щастлив рикошет, след като Ливърпул доминира цял сезон в английския и европейския футбол.

Успехът е още по-сладък за феновете на Юнайтед, които спират врага от требъл с титлата и Купата на шампионите, спечелени през същия месец май 1977-а.

1983, "Уембли", Купа на лигата, финал: Ливърпул - Юнайтед 2:1

Два страхотни гола на Рони Уилън обръщат мача, след като Юнайтед е повел. Ливърпул печели и титлата, а трофеят в този турнир е четвърти поред за клуба - рекорд, който остава неподобрен и до днес!

Преди финала капитанът на Ливърпул Греъм Сунес казва, че "Юнайтед ще бъдат изядени", което му донася едно доста различно отношение от феновете на "червените дяволи" при всяка следваща негова визита на "Олд Трафорд".

1985, "Анфийлд", Купа на лигата, 4-и кръг: Ливърпул - Юнайтед 2:1

Допреди няколко месеца този мач оставаше един от големите загадъчни и митологизирани двубои в историята. Не е предаван по телевизията, като клубовете и ITV не се разбират за цената и сезонът е "на тъмно" чак до Коледа.

Юнайтед повежда с гол на Пол Макграт, а Ян Мьолби изравнява с изумително попадение, тръгва от своята половина и след дрибъл между четирима съперници забива страшен удар под гредата. "Изгубеният гол" най-накрая бе намерен, когато Юнайтед изнамери от архивите запис, правен от видеооператора на клуба.

1985, "Анфийлд", първенство: Ливърпул - Юнайтед 0:1

Наглед - не особено значима среща, но... питайте феновете на Юнайтед. В края на март Ливърпул и Евертън се гонят за титлата, а мачът е в графата "задължителни" за домакините, за да не изпускат лидера.

Но след 90 минути на една врата, Ливърпул не си вкарва положенията, а Франк Стейпълтън бележи в последните секунди - 0:1.

Точките, които изпускат "червените", се оказват фатални за титлата.

1988, "Анфийлд", първенство: Ливърпул - Юнайтед 3:3

Ливърпул изглежда на път към рутинна победа, води с 3:1 в средата на второто полувреме и нехае за ранния гол на Брайън Робсън, дал аванс на Юнайтед.

Но Гордън Стракън забива два пъти пред трибуната "Коп", като отпразнува изравнителното попадение с пушене на въображаема пура пред смразените фенове на Ливърпул.

1992, "Анфийлд", първенство: Ливърпул - Юнайтед 2:0

Спомнете си 1985-а. Сега се прехвърлете 7 години по-късно, когато Юнайтед кръг преди края гостува на "Анфийлд" и трябва да победи, за да остане в битката за титлата с Лийдс до последния уикенд.

Но Ливърпул, който отдавна е загубил шансове за каквото и да е в първенството и чака финала за Купата на ФА, събира сили и нанася удар - ей така, за да спре врага. Йън Ръш вкарва първия си гол срещу Юнайтед след 11 години неуспешни опити в това дерби.

Марк Уолтърс довършва гостите и титлата е за Лийдс, а Юнайтед увеличава с една година агонията на чакането - стават 25 без първо място.

1994, "Анфийлд", първенство: Ливърпул - Юнайтед 3:3

Гостите се появяват на "Анфийлд" като фаворит, вече коронясани като шампиони предишния сезон и уверен лидер в настоящия. Юнайтед е с 21 точки пред Ливърпул, който е едва девети и крета в класирането.

И до 25-ата минута резултатът е 0:3 с голове на Стив Брус, Райън Гигс с невероятен прехвърлящ удар и изящен пряк свободен на Денис Ъруин. Замисирва на срамен резултат за домакините.

Но Найджъл Клъф вкарва два пъти пред трибуната "Коп" още до почивката и мачът вече мирише на друго - на класика! Нийл Ръдък се извисява и забива с глава за 3:3 десетина минути преди края (на снимката).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията