Бати Първия - за футбола, конете и тениса

През февруари в София ще гледаме отново голям турнир

Sportinglife
Sportinglife 13:55 ч., 12 Яну 2019
0
2163

Само 23 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 г. - тенис шоуто Sofia Open.

Част от световния елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината.

Предлагаме ви рубриката "Звездите на Sofia Open 2019. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Роберто Баутиста Агут ще остане в историята на Sofia Open като първият, който си тръгна с трофея от „Арена Армеец“. Това се случи през 2016 година, когато испанецът не загуби сет по пътя към титлата.

Бати, както го наричат близки и познати, определено е сред играчите, които започват годината най-силно. Затова говорят и фактите – шест от деветте му титли са спечелени в първите два месеца от сезона – Окланд (2016, 2018), София (2016), Ченай (2017), Дубай (2018) и Доха (2019).

За разлика от повечето представители на Иберийския полуостров, Баутиста Агут не се чувства най-добре на червените клей кортове, а на хард (открит и в зала), където е спечелил 7 от титлите си. Има също по един триумф на клей и трева, което го нарежда в елитната компания на тенисисти с титла на всички настилки.

Баутиста Агут започва да играе тенис на петгодишна възраст. Той израства в спортно семейство. Баща му Хоакин е бивш футболист, в момента банкер. Бати претърпя сериозна семейна драма през май миналата година, когато почина майка му Естер.

Подобно на повечето испанци е ревностен привърженик на футбола. Нещо повече – тренира в школата на елитния Виляреал чак до 14-годишна възраст, когато решава да загърби футбола за сметка на тениса. Напълно очаквано, симпатизира на Виляреал и тима от града, в който е израснал – Кастейон.

В свободното си време се отдава на едно от хобитата си – конната езда. В момента е горд притежател на 7 коня.

През сезон 2014 е избран за най-прогресиращ тенисист във вота на останалите професионални състезатели.

Определя за свои вдъхновители на корта сънародниците си Хуан Карлос Фереро (бивш №1) и Давид Ферер. Най-челната позиция, която е достигал в ранглистата до момента, е №13 (октомври, 2016). През януари в Доха постигна победа №250 в кариерата си.

Ще го гледаме отново в София през февруари, където се очакват общо играчи от топ 30 на ранглистата на ATP. Надпреварата ще е страхотна, като в нея ще видим бившият номер 3 и носител на 3 титли от Големия шлем Стан Вавринка (Швейцария), Гаел Монфис, Карен Хачанов (Рус), шампионът в Мастърса на новото поколение Стефанос Циципас (Гър), Данийл Медведев (Рус), който стигна до финала в Бризбън, Николоз Басилашвили (Груз), Фернандо Вердаско (Исп).

Участие заявиха още: Андреас Сепи (Италия), Мартон Фучович (Унгария), Мартин Клижан (Словакия), Адриан Манарино (Франция), Матю Ебдън (Австралия), Робин Хаасе (Холандия), Михаил Кукушкин (Казахстан), Матео Беретини (Италия), Ян-Ленард Щруф (Германия), финалистът в София от 2018 г. Мариус Копил (Румъния), шампионът от третото издание в България Мирза Башич (Босна и Херцеговина), Денис Истомин (Узбекистан) и Ласло Джере (Сърбия).

Билетите за Sofia Open 2019 са в продажба в мрежата на Eventim.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията