Грандиозната битка, която не решава нищо

Сити - Ливърпул не бива да бъде пропускан, но няма как да определи съдбата на титлата

Sportinglife
Sportinglife 12:40 ч., 03 Яну 2019
0
675

Битката е толкова значима, че... всъщност не решава нищо. И все пак никой не би искал да я пропусне.

Манчестър Сити приема Ливърпул и човек спокойно би си помислил, че сме не 3 януари, а 3 май, ако чете превютата, прогнозите, експертите.

Ситуацията на върха в Англия е такава, каквато не бе предвидил нито един от тях преди сезона. Титлата на Сити изглеждаше формалност, но се оказа, че на старта на календарната 2019-а пред категоричния фаворит има не един, а два отбора - Ливърпул и Тотнъм.

Разбира се, титли не се печелят на 3 януари. Естествено, 17 кръга след този двубой дават достатъчно време да наваксаш или изпуснеш аванс и пасив. Особено, след като и в досегашните 20 изиграни достатъчно ясно се видя, че това ще е маратонско надбягване с минимални разлики, тънки моменти и много, много драми по пътя.

Ето ви три примера:

На 29 септември Ливърпул губеше с 0:1 от Челси и изтичаха последните секунди. Невъзможен удар на Даниел Стъридж спаси точката.

На 7 октомври Сити получи дузпа на "Анфийлд" в 86-ата минута и Риад Марез стреля над вратата, с което изпусна да донесе победата над Ливърпул - 0:0.

На 2 декември вратарят на Евертън Джордан Пикфорд опроверга всички теории, писани и неписани трудове за вратарски знания, за да позволи на Ливърпул да спечели градското дерби в 4-ата минута на добавеното време - 1:0.

Тънките моменти, в които отборът на Клоп оцеля, остава непобеден и води със 7 точки пред Манчестър Сити днес (и 6 пред втория Тотнъм). Такива детайли, казват, понякога правят един отбор от конкурент - основен фаворит.

Фаворит в мача днес е Сити, но не всички мислят така - прогнозата на Стефан Ралчев от Букмейкър Рейтинги например, можете да видите тук. Коефициентът за такъв залог е предоставен от Bet365 и е оценен на 1,80.

Преследвачът Сити не играе лошо. Дори, според Гуардиола, е на по-високо ниво от миналия сезон, което изобщо не е лесно. Но в същите тези "малки и тънки моменти", шампионите допускаха слабости и головете влизаха в тяхната врата.

В червено имаме защита, построена върху колосалните плещи на Ван Дайк и Алисон, допуснала 8 гола в 20 кръга. Което, ако гледате редовно Висша лига, е просто феноменално.

В небесносиньо имаме атака, нанизала 54 гола в 20 двубоя, някои от тях с лекота, с която другите отбори не могат да го правят дори на тренировка.

Гуардиола срещу Клоп е битка на мозъци, които цъкат в ритъма на атакуващ футбол, търсене на динамика, на преса, на вихрено темпо. Сити срещу Ливърпул рядко е надиграване като в шахмата, макар точно това да се получи при последната им среща.

И, да - този мач не решава титлата, защото това няма как да се случи на 3 януари. Не и в английската игра.

Но, категорично - отпечатъкът от резултата, какъвто и да е, ще остане отчетлив върху лицата и на двата отбора до месец май.

Да не пропускаме, че в Северен Лондон има и трети, който е заинтересуван.

Нищо, че заглавията из английските медии често забравят това...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията