Мъри ще има шанс за реванш срещу Джокович в Индиън Уелс

Шампионката Пенета сдаде трона при жените след три пропуснати мачбола

Sportinglife
Sportinglife 06:35 ч., 20 Март 2015
0
43
Getty Images

Анди Мъри изживя велика нощ в Индиън Уелс, след като се класира на първия си полуфинал от Маями 2013-а насам, а категоричното 6:3, 6:4 над Фелисиано Лопес го превърна и в най-успешния британец в Оупън Ерата на тениса. Триумфът влезе под №497 за шотландеца в професионалния тур, с което той изправи Тем Хенман (496 успеха).

Анди доминираше тотално за десетата си победа от десет мача срещу Лопес, който вкара едва 48% от толкова важния за играта му първи сервис и не изглеждаше да има ясен план на корта. Мъри дори не се опитваше да търси постоянно линиите или максимална дълбочина в ударите си, а вместо това просто изчакваше съперникът му да сбърка.

"Играх много добре днес - отчете шотландецът. - Всеки път, когато той излизаше на мрежата аз бях готов с минаващ удар и така успявах да го задържа повече на основната линия, което беше ключът към успеха днес."

Мъри си спечели шанса за реванш срещу Новак Джокович, който го пречупи за трофея на Australian Open по-рано през сезона във финал, отприщил вълна от спорове. В Мелбърн световният №1 на два пъти изглеждаше сякаш крампира и дори падна на корта, след което успяваше да се върне към най-добрия си тенис и в крайна сметка приключи битката със сет на нула за 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0.

Тогава Мъри си позволи да намекне, че съперникът му е изглеждал сякаш крампира, но никой не може да се възстанови толкова бързо и да играе по този начин след крампи. Джокович контрира, че няма какво да крие и е готов да се срещне с Анди и да поговорят, защото двамата са израснали заедно в рамките на професионалния тур и не иска да има напрежение помежду им.

Джокович води с 16:8 в преките двубои с Мъри и е в серия от 5 поредни победи срещу него. Световният №1 се класира за полуфинала без игра, след като младата австралийска надежда Бърнард Томич се отказа часове преди двубоя със сърбина заради контузия в гърба.

"Той ще е много свеж и готов за полуфиналите, така че мачът ще е изключително труден за мен - призна Мъри. - Съперничеството ни беше сранително балансирано до миналия сезон, в който аз минах през доста трудни периоди. Джокович е шампионът в Индиън Уелс и играе страхотно на тази настилка, но аз също направих страхотни мачове до момента."

Същевременно, шампионката при жените, Флавиа Пенета, слезе от трона след 4:6, 7:6(3), 7:6(4) на четвъртфинала от Забине Лизицки. Двете се изправиха за първи път една срещу друга на корта в трилър, който продължи 2 часа и 40 минути.

Германката проби два за 5:3 в откриващия сет, след което допусна рибрейк, но проби отново, затвори го с 6:4 и дори имаше мачбол при 5:4 във втория. Пенета заличи възможността с гръмотевичен уинър по правата и рестартиба битката със 7-3 точки в тайбрека.

Италианката изглеждаше малко по-стабилната тенисистка на корта и при 5:4 в решителната част стигна до цели три мачбола, които обаче Лизицки прати в историята с два безмилостни сервиса и форхенд уинър. Забине отвори ранен аванс с 4-2 точки в тайбрека и този път не допусна Пенета обратно в мача. На полуфинал Лизицки ще се изправи срещу Йелена Янкович.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията