Национален отбор по допинг

Щангистите ни отново имат проблем със забранените вещества

Анна Николова
Анна Николова 09:00 ч., 21 Март 2015
0
2489
Getty Images

„Хванаха националния по допинг с щанги”…

Авторът на шеговитата реплика остава неясен, защото тя се появи в социалната мрежа Фейсбук, часове след като поредният скандал със забранени вещества около федерацията и състезателите по вдигане на тежести, стана публичен.

Който и да е измислил твърдението обаче е до болка прав.

Защото едва ли в България и в Европа има друг спорт с толкова големи издънки, колкото родните тежкоатлети. Имаше ги и по времето на големия Иван Абаджиев, и след това, и преди Пекин, и сега отново.

Красен Кралев: Сезирали сме главния прокурор

Скандалът е доста тежък, след като разбрах за случилото се, извиках хората от федерацията по щанги да разкажат за случая.

На 2 март са били взети проби, на 9 март са направени изследванията в лабораторията в Кьолн и днес федерацията е била уведомена, че всички проби са положителни.

Обяснението от федерацията е че попадането на забранения препарат е чрез хранителна добавка.

Прокуратурата е сезирана, ще бъде започнато разследване.Не е трибестан, както беше написано на няколко места.

Компетентните органи ще установяват евентуално дали има такива субстанции. Скандалът е много тежък, важното е да се знае, ние предупреждаваме, че трябва да се внимава с хранителните добавки.

Ние не носим отговорност за дейността на федерацията по щанги. Нека органите, които се занимават, всички ще си понесат заслуженото. Ако от федерацията са виновни, ще си понесат наказанието.

И макар че българите са хващани с различни забранени вещества, след като историята стане факт оправданията все са едни и същи, с основен лайтмотив – „виновен е някой друг”.

Какви са фактите?

На 2 март тази година 11 от 12-те състезатели, които се готвят за предстоящото следващия месец европейско първенство в Тбилиси са проверени за употреба на забранени вещества.

Две седмици по-късно във федерацията е получено писмо, че отворените А проби на всички са положителни. Тестовете са показали употреба на забранения „станолозол” – вещество, което е синтетичен анаболен стероид производен на дихидротестостерон.

Съвременните тестове успяват да го уловят в организма дори шест месеца след употребата му.

Не така обаче стоят нещата в бодибилдинга и фитнеса, където се употребява без никакъв медицински контрол, тъй като позволява бързо натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесна мазнина.

За това колко остаряло е веществото говори достатъчно един факт – именно с такова бе заловен легендата Бен Джонсън през 1987 г.

„Единственото ми обяснение да е попаднал в спортистите ни чрез хранителние добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава. Дали обаче не е налице злоупотреба…“, бяха първите думи на старши треньора на националния отбор Иван Иванов.

„След направените спешни тестове и разследване, вече имаме известие от авторитетни източници, че станозололът е бил в състава на препарата „трибестан“, който използват по препоръка на медицинския щаб националните ни щангисти. Тепърва ще завършим разследването и ще направим всичко възможно да установим истината, както и да потърсим отговорност ако някой не си е свършил работата и ни е подвел с неупоменати или неточно упоменати като количества съставки“, заяви и президентът на федерацията Неделчо Колев.

„Някой, който не си е свършил работата” твърдяха във федерацията и през 1988 г. и през 2000 г.

И двата скандала избухват при един и същи треньор – Иван Абаджиев.

Случаите си приличат и по още нещо – и на двете състезания България тръгва силно, след което е открито забраненото вещество и победителите изгарят.

В Сеул бяха хванати двама - Митко Гръблев и Ангел Генчев, в Сидни – трима: Иван Иванов, Севдалин Минчев и Изабела Рифатова. Те дори върнаха медалите спечелени от игрите. И в двата случая българите са заловени с диуретик.

За скандала от Сеул Иван Абаджиев обича да разказва пред близки, че преди олимпиадата на страната ни са били отредени два златни медала, а той си е поставил за цел отличията да бъдат седем. Това е принудило шефовете на щангите да му отрежат крилата.

През 2000 г. от федерацията обявиха, че забраненото вещество е попаднало в тях след употреба на препарата Ороцетам, произведен от Софарма. Последва серия от дела, продължили осем години. От всички тях обаче производителя излезе победител.

Три години след игрите в Сидни избухва нов скандал.

Замесени са Гълъбин Боевски, Златан Ванев и Георги Марков. Те са обвинени, че са манипулирали физически допинг пробите си. Боевски е наказан до живот, тъй като това не е първото му забъркване с допинга, другите за по две години. В последствие наказанието на Боевски е намалено на осем години, делата които той води обаче не стигат до никъде. Скандалът избухва по време на световното първенство във Ванкувър.

„Все още нищо не мога да кажа. В шок съм! Само мога да кажа, че този препарат не се произвежда от години и в България също го няма като медикамент от 5-6 години. Той се хваща месеци наред, така че не е от нас. Не сме го давали ние този препарат”, е първата реакция на треньора на националния отбор по щанги Пламен Аспарухов през юни 2008 г. Делото със Софарма за предишния скандал още не е приключило, когато тимът се забърква в друг. Положителни са пробите на целия отбор, резултатите показват наличие на анаболния стероид метандианон.

"Щангистите ни са дали положителна проба за препарат, който не се използва от 25 години. Подозирам, че някой им го е пробутал нарочно", заяви пред Ройтерс президентът на федерацията Антон Коджабашев.

Кой е този някой обаче така и не стана ясно.

Федерация и състезатели изтърпяха санкцията си, но още усещат последиците. Въпреки това скандалът се повтаря. Сега на ход са ръководителите. И може би този път мерките трябва да бъдат сериозни. За да се сложи край на лайт мотива, че все някой друг е виновен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията