Шампион на шампионите

Мартен Фуркад влезе в историята с четвърта световна купа

Анна Николова
Анна Николова 10:05 ч., 23 Март 2015
0
1264
Getty Images

Определят го за гений и за дявол едновременно. Коментарите по негов адрес не стихват като не са малко онези, които се опитват да наложат тезата, че печели с помощта на забранени вещества. Сравняват го с най-големите имена, а той приема всичко с усмивка. И продължава да побеждава.

Именно успехите са онова, с което в края на миналата седмица Мартен Фуркад влезе в историята. След поредния си изключителен сезон френският биатлонист стана първият, който печели за четвърти пореден път Световната купа. Трофеят се прибавя към шестте световни титли, двете олимпийски, титлата във Франция и двете победи в състезанието на шампионите.

„Да спечеля Кристалния глобус за четвърти път е безумие, нещо невероятно. Спомням си как преди четири години мечтаех единствено за първия си трофе Чувствам се като най-щастливия човек на планетата. Емоциите от спечелването на този трофей са съвсем различни от емоциите при успех в състезание. Преди началото на сезона имах здравословни проблеми и на моменти изпитвах съмнения дали ще мога да бъда на толкова високо ниво.

Никога обаче не съм спирал да вярвам в себе си и предполагам това е една от причините да съм отново на върха За да оставаш на високо ниво сезон след сезон е нужно да пожертваш много. Това е друга причина”, коментира по-младият от братята Фуркад след успеха си.

Двама българи в топ 30

Двама родни биатлонисти завършиха през този сезон в топ 30 на крайното класиране за световната купа. С по-предно класиране е Владимир Илиев, който зае 25-о място с 396 точки. 28-и пък е Красимир Анев.

Представянето на Илиев е най-добрият резултат за България през изминалото десетилетие. Последото по-добро постижение е 21-во място на Екатерина Дафовска от сезон 2004/2005. Рекордът за най-предно класирал се българин при мъжете се държи от Владимир Величков, който приключва сезон 1981/82 на 9-то място. При дамите това е Надежда Алексиева с 3-та позиция от сезон 1987/88.

Владимир Илиев попадна и в топ 30 във всички дисциплини.

Здравословните проблеми на Фуркад всъщност бяха свързани с открита му от лекарите през август мононуклеоза. Заболяването е наричано още „болестта на целувката”, тъй като се предава по въздушно-капков път, прилича на настинка, грип или ангина, но засяга черния дроб, далака, състава на кръвта.

От нея най-често страдат деца и подрастващи, както и спортисти. Според специалистите честите случаи на мононуклеоза сред атлетите се дължат на факта, че вирусът атакува най-много отслабените организми, каквито са тези на спортистите след интензивни тренировки.

С подобно заболяване в различни периоди от живота си бяха диагностицирани Роджър Федерер, Робин Сьодерлинг, Никол Вайдишова, Уейн Грецки, Рони О`Съливан.

За да се възстанови Фуркад бе принуден да спре с подготовката за новия сезон. Заболяването обаче бе открито навреме, което позволи на французина да бъде на линия за състезанията и в крайна сметка да триумфира като №1. 

През този сезон Мартен постигна още нещо значимо – нареди се трети във вечната ранглиста при мъжете по брой победи в световната купа. Фуркад има вече 39, преди него са само други две легенди – Оле Ейнар Бьорндален и сънародника на Фуркад Рафаел Поаре.

Сравненията между Фуркад и Поаре са неизбежни, темата се коментира от години в биатлона. И двамата франзуци са категорични обаче че са различни. „Истината е, че аз имам много повече общо с брат му Симон с който имаме много общи интереси!”, обяснява Рафаел Поаре. С мнението му се съгласява и Мартен. „В действителност Рафаел и брат ми Симон имат много повече общи неща!”.

„Трудно е да се сравняваме, защото ние сме напълно различни. Ние сме от различни поколения. Мога да кажа, че Мартен е много по-добър от мен”, допълва още Рафаел Поаре. „Сравненията между нас са неуместни. Ние сме толкова различни”, категоричен е и Фуркад.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията