Халеп извървя пътя от драмата до титлата в Индиън Уелс

Световната №3 обърна с 2:6, 7:5, 6:4 Йелена Янкович на финала за 2 часа и 40 минути

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 23 Март 2015
0
388
Getty Images

Симона Халеп беше на крачка от отказване от Индиън Уелс, а днес триумфира с титлата след обрат за 2:6, 7:5, 6:4 над Йелена Янкович. Няколко дни преди турнира румънката изживя семейна трагедия със смъртта на първия й братовчед, но реши да пребори мъката на корта. И след 2 часа и 40 минути наистина жестока битка във финала, може да си каже, че е успяла.

Момиче за милион долара

Шампионката Халеп ще си тръгне от Индиън Уелс с титлата, както и с 900,400 щатски долара.

Собственикът на турнира Лари Елисън обеща, че от следващия сезон чекът на победителката ще надвишава милион.

Игровият ритъм липсваше в представянето на Халеп, която за последно излезе на корта в сряда,тъй като Серина Уилямс се отказа от полуфинала им заради контузия. И Янкович разгроми румънката в тактическото надлъгване в откриващия сет. Първите два гейма предложиха 15-минутна битка със 7 брейкпойнта и по един разменен пробив. Световната №3 някак не успяваше да намери правилните моменти да покаже агресията и мощта в играта си, докато сръбкинята спечели 80% от точките на първия си сервис и на няколко пъти пласира унищожителния си бекхенд по правата.

Янкович проби отново за 3:2, обръщайки подавенето на румънката от 40-0, а след това моментално поиска треньорска таймаут. И получи няколко прости указания: „Не можеш да спечелиш тази битка изцяло от основната линия, влизай повече в корта. Пласирай топки дълбоко в центъра, там Симона се чувства некомфортно.”

Йелена веднага пробва атака към мрежата, но излезе доста нерешително и се наложи да изиграе спасителен форхенд по късия диагонал, който излезе в аут за 15-40. Бившата №1 обаче изигра две от следващите 4 точки с балонни топки в центъра на корта и някак удържа подаването си, а вбесената Халеп разби ракетата си в корта.

Вечно контузената Йелена

Наскоро Йелена Янконич призна, че преди година е обмисляла да прекрати кариерата си, защото постоянно е изпитвала болки в някоя част от тялото си и през лятото време е лекувала една или друга контузия.

Е, след като достигна първия финал от 11 месеца насам, сръбкинята може би се радва, че е решила да продължи.

А Янкович проби още веднъж в следващия гейм и уверено затвори сета с 6:2 като осемте от общо 11 точки на мрежата показваха, колко точно е изпълнила тактическите указания на треньора й Чип Бруукс.

Сръбкинята удари първа за 2:1 и във втората част, но Халеп отказа да се предаде и върна протиба на нула за 3:3. Последваха още два брейка до 4:4, а Янкович стигна до 15-40 и проби решително за 5:4, след което отново привика треньора си. „Били сме и тук и преди, това е моментът, за който играеш цяла седмица – успокои я Бруукс. Не мисли за това, което не си направила, а за това, което ще направиш.”

Това, което Йелена направи беше, да се пречупи под напрежението и да допусне нов пробив за 5:5. Психологическият срив на бившата №1 в света продължи и тя предаде сета след нов пробив за 5:7 и колосалните 27 непредизвикани грешки.

Янкович все пак успя да пробие първа и в третия сет за 2-1, но загуби три поредни подавания и Халеп стигна до позиция, в която сервираше за двубоя при 5-3. И след като толкова дълго се бори за преднината си, румънката я пропиля с изумителна лекота и сама подари пробива на съперничката си с две непредизвикани грешки при 30-30. Фестивалът на пробивите обаче продължи със седмия от общо 10 гейма във втория сет и Халеп спечили на нула подаването на Янкович за крайното 2:6, 7:5, 6:4 след 2 часа и 40 минути на корта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията