Той обичаше Роки и научи Дармщад да не се предава

Историята на запалянкото Джони Хаймес, на когото един немски клуб кръсти стадиона си

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 11 Сеп 2016
0
6248
darmstadt98.de

"Завръщане", озаглави блога си, а на 22 издаде автобиография с име "Завръщанията - моят живот". Дари всички приходи (около 150 000 евро) на фондация за борба с рака, а след това реши да и помогне още, като измисли сините гривни за ръка, върху които пише: "Трябва да се бориш".

През годините на битка с ужасно силния и коварен невидим противник, Джони не спря да ходи на мачовете на Дармщад. Преди 5 години клубът бе в регионалните лиги и едва креташе. Но Хаймес влезе в съблекалнята през 2012-а и каза: "Ще се борите, също като мен".

На 19 май 2014-а идва най-важният момент в живота на Джони, както и на клуба Дармщад. След 1:3 у дома в плейофа за влизане във втора лига от Арминия, надеждите за успех на реванша като гости са минимални. Да не кажем - илюзорни.

Е, Джони раздаде гривни на играчите и настоя да го носят на реванша. Сигурен бе, че тяхната битка ще е успешна. И отиде да гледа мача въпреки състоянието си, подпомаган от хора от клуба и семейството му.

В един двубой, който и до днес в Германия помнят като "лудостта от Билефелд" Дармщад спечели с 4:2. Поведе с 2:0, но допусна гол. Пред отпадане, в 80-та минута стигна до попадение и прати мача в продължения.

Там домакините вкараха и всичко изглеждаше загубено... В 117-ата секунда от 2-те добавени минути, в последния миг, на прага на отпадането (сетете се за по-близко сравнение с края), Да Коща вкара - 2:4. Джони плака с отбора, невероятното се случи!

От този ден играчите отказват да свалят гривните за мач, повечето играят все с тях. Запалянкото в количката се превърна в талисман на клуба, а трибуните вдигат хореографии с неговото мото: "Трябва да се борите!".

Дармщад осъзна, че това е философия, мироглед в спорта - никога не се предавай, независимо, че си аутсайдер срещу Байерн, Дортмунд или дори местния съперник Айнтрахт.

Та ти не си играл в Бундеслигата от 70-те, и то - тогава това е само за два сезона.

Дармщад влезе отново в елита миналото лято, а Джони пак бе там - на терасата на кметството, с целия отбор.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията