Фетел спечели най-лудото състезание за сезона

Първа победа за Себ в Унгария, Хамилтън и Розберг останаха шести и осми

Sportinglife
Sportinglife 19:30 ч., 26 Юли 2015
0
371
Getty Images

Себастиан Фетел спечели паметна победа в Гран при на Унгария, след като поведе още на старта, не позволи да бъде догонен и се размина с проблемите, които изтормозиха всички негови преследвачи до финала.

Заедно с него на подиума се качиха двамата пилоти на Red Bull Даниил Квят и Дениъл Рикардо, а лидерите в класирането Люис Хамилтън и Нико Розберг завършиха едва 6-и и 8-и след поредица проблеми и грешки.

Това е втора победа на Себ като пилот на Ferrari, 41-а във Формула 1, което го изравни с легендата Айртон Сена и първа в Унгария.

Фетел от трета позиция и Кими Райконен от пета направиха невероятен старт и в третия завой пилотите на Скудерията вече бяха начело в състезанието.

Класиране в Гран при на Унгария

1. Себастиан Фетел, Ferrari 1:46.09,985 ч, 69 об.
2. Даниил Квят, Red Bull +15,748 сек
3. Дениъл Рикардо, Red Bull +24,084 сек
4. Макс Верстапен, Toro Rosso +44,251 сек
5. Фернандо Алонсо, McLaren +49,079 сек
6. Люис Хамилтън, Mercedes +52,025 сек
7. Ромен Грожан, Lotus +58,578 сек
8. Нико Розберг, Mercedes +58,876 сек
9. Дженсън Бътън McLaren +1.07,028 мин
10. Маркус Ериксон, Sauber +1.09,130 мин и др.

Нико успя да изпревари Люис на влизането в първия завой, а опитът на Хамилтън да си върне позицията в шикана завърши с излитането му в зоната за сигурност, което го смъкна на десето място в класирането.

В първите обиколки Фетел започна да се откъсва пред Райконен, а той от своя страна да трупа аванс пред Розберг, който така и не успя да се закачи на темпото на двамата водачи. В същото време Хамилтън си пробиваше път напред и след първите спирания в бокса вече се беше изкачил близо до Розберг.

В 40-ата от общо 69 обиколки Райконен съобщи по радиото, че губи мощност, а от бокса малко по-късно му отговориха, че има повреда в една от хибридните системи на борда на колата му.

И точно когато се очакваха атаки срещу Кими за второто място дойде катастрофата на Нико Хюклкенберг, който си беше пробил път до челото, въпреки че стартира едва 11-и.

В края на старт-финалната права падна предното крило на колата на Нико, той веднага наби спирачки, но продължи направо с висока скорост и се заби в предпазните огради на първия завой.

Това изведе пред колоната кола на сигурността, а при рестартирането Хамилтън имаше шанс да гони лидерите, но той и Розберг не се върнаха в състезанието по най-добрия начин и това позволи на Рикардо да ги атакува.

Фетел се откъсна напред, а Дениъл първо атакува Хамилтън, с когото се удари на излизането от първия завой, но мина напред, а малко по-късно пробва атака и срещу Розберг, последва още един удар, но австралиецът отново мина напред. Това стана възможно благодарение на факта, че Дениъл беше единствен в челото с меките сликове на Pirelli и в последните турове темпото му беше много по-добро от това на пилотите на Mercedes.

Малко по-рано Квят успя да изскочи на второ място, въпреки че излезе от пистата и по-късно получи 10 секунди наказание на финала за това. Но той успя да запази достатъчен аванс пред Рикардо и взе първия си подиум във Формула 1.

Фетел посвети победата си на починалия в петък Жул Бианки, който пострада тежко в Гран при на Япония миналата година. Квят също посвети успеха си на Жул, а след това благодари на всички в тима, въпреки че в началото от Red Bull го накараха да пусне напред Рикардо, тъй като австралиецът се оплака, че руснакът го бави.

След 10 старта Хамилтън остава начело с 202 точки, Розберг има 181, а със 160 Фетел заема третата позиция.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията