Шансът на Ferrari е в Австрия

Подобно на Малайзия, тук условията са подходящи за Фетел и Райконен

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 20 Юни 2015
0
309
Getty Images

Себастиан Фетел оглави класирането в петъчните свободни тренировки за Гран при на Австрия въпреки техническите проблеми, които го сполетяха в свободните сесии.

Tемпото му обещава интересна битка с Mercedes, стига естествено 4-кратният световен шампион да се размине с повредите.

В Канада стана ясно, че Скудерията е направи сериозна крачка напред в развитието на колата си – подобрения по двигателя и нови аеродинамични части, но истинският потенциал на промените не успя да се види заради проблемите на Фетел.

Себ стартира едва 18-и, тъй като получи повреда в електрониката в квалификацията и наказание на стартовата решетка. В състезанието обаче Фетел демонстрира отлично темпо и успя да си пробие път до петата позиция.

Със сигурност това не е останало незабелязано в бокса на Mercedes и като се имат предвид сходните характеристики на двете трасета – това в Монреал и австрийското „Ред Бул ринг”, то този уикенд може да поднесе нова изненада.

В Канада другият пилот на Ferrari Кими Райконен остана на 0,6 секунди от полпозишъна на Люис Хамилтън, но се доближи опасно до Нико Розберг – само на 0,3 секунди.

Ако се опрем на това, че в хода на квалификациите Кими обикновено е с 0,3-0,4 секунди по-бавен от Фетел, то без техническите проблеми в Канада, Себ може би щеше да е на първа редица.

Всичко това са парчета информация, които трябва да обслужат тезата, че в Австрия състезателното темпо на Скудерията, а може би и това в квалификацията ще е достатъчно добро, за да може италианският тим да се бори с Mercedes. Стига днес и утре да е малко по-топло от вчера, 2-3 градуса ще са напълно достатъчни.

Но подобно на Малайзия, Гран при на Австрия ще е изключение и Ferrari все още не може да се противопоставя навсякъде на световните шампиони от Mercedes.

Най-общо, на удобните за италианците трасета, в момента това бяха в Малайзия, Канада и сега в Австрия, Фетел и Райконен ще са близо лидерите и най-вероятно ще получат шанс в още един-два старта, когато в Mercedes нещо се обърка (както стана в Монте Карло) или някой от пилотите на Тото Волф допусне сериозна грешка.

През останалото време няма да има кой да притесни Люис Хамилтън и Нико Розберг в битката им за световната титла.

„Ред Бул ринг” е писта, която предлага на пилотите много ниски нива на сцепление, което означава, че там твърде лесно може да се допусне грешка – така беше миналата година, така стана и по време на свободните тренировки вчера. През 2014 пилотите на Williams се възползваха отлично от проблемите на Mercedes в квалификацията, сега ако има такива идва редът на Ferrari.

Световният шампион Люис Хамилтън заяви, че в Mercedes приемат „много сериозно” потенциалната заплаха от страна на Ferrari с оглед представянето на двамата пилоти на Скудерията във вчерашните свободни тренировки.

Фетел взе първото място във втората сесия вчера с 0,011 секунди по-добро време от това на Розберг, а Хамилтън не успя да подобри постижението си заради поредица от грешки, въпреки че караше със супер меките сликове.

„Винаги сме приемали много сериозно представянето на Ferrari – заяви след сесията Хамилтън. – Но предполагам, че в тима следят много по-внимателно прогреса на италианския тим от мен.

„Що се отнася до моето представяне, поведението на колата ми се подобри в хода на първите две петъчни тренировки, но проблемът беше с гумите, просто нямаше достатъчно сцепление. Оттам дойдоха и всички грешки.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията