Red Bull губи Нюи за следващия сезон

Още миналата година Нюи обяви, че се „оттегля на по-заден план”

Sportinglife
Sportinglife 14:30 ч., 24 Апр 2015
0
293
GETTY IMAGES

Болидът на Red Bull за следващия сезон ще е първият в историята на тима, по който няма да е работил гения на дизайна във Формула 1 Ейдриън Нюи.

Още миналата година Нюи обяви, че се „оттегля на по-заден план” и вече се насочи към нови проекти. Но от Red Bull твърдят, че сегашната кола на отбора – RB11 до голяма степен е творение на Нюи и екипа му, а RB12 ще е първият болид, който няма да е разработен под негово ръководство.

„Да, Ейдриън се отдръпна, но той участва в работата по RB11, както е било с всички наши досегашни болиди – обясни шефът на Red Bull Кристиан Хорнър. – Голямата разлика ще се появи при следващата ни кола – RB12. Да, Ейдриън вече не работи само с нас, но той беше на състезанието в Бахрейн. Той все още е ментор и лидер на нашия дизайнерски тим.”

Въпреки, че Нюи е участвал в създаването на RB11, новият болид не се получи особено сполучлив. С него тимът записа най-слабия си старт от 2008 година насам, но Хорнър е на мнение, че все още не сме видели истинския потенциал на новата кола.

„Първо трябва да направим някои подобрения по RB11 – обясни Кристиан. – За да се справим с други проблеми, трябваше да правим компромиси с настройките на колата и това е така от началото на сезона.

Така се оказахме в порочен кръг – по-малко аеродинамично притискане, нестабилност и т.н. А тези неща от своя страна също създават проблеми.
„Ясно е, че все още не сме стигнали момента, в който ще видим истинските възможности на RB11 – но това определено е кола, която носи почерка на Ейдриън...”

В същото време Хорнър беше принуден да признае, че не съществуват решения, които бързо да оправят проблемите, с които се бори тимът.

„Единственият отговор, който мога да ви дам сега е следният: ужасен старт, но ще се борим за страхотен финал. Трябва да сме реалисти – проблемите ни нямат краткосрочно решение и няма как да ги решим бързо или веднага.

Така че в момента участието ни в състезанията е доста болезнено, тъй като се борим, но не напредваме. Но това е основата за по-доброто бъдеще, което ни очаква и заради него трябва да издържим тези трудности.”

В началото на сезона от Red Bull подновиха войната с доставчика си на двигатели Renault заради проблемите с хибридния V6 мотор на французите, но Сирил Абитбул, шефът на Renault F1, им обясни, че този път вината не е само тяхна.

Новото шаси RB11 също има проблеми, които трябва да бъдат решени при развитието на двигателя, а отделно от това в Renault отбелязаха сериозен прогрес от началото на сезона, но все още не могат да постигнат желаното ниво на надеждност на моторите.

През миналата година Red Bull отново стартира слабо сезона, световният шампион Себастиан Фетел не успя да спечели нито едно състезание и в края на годината напусна, но Дениъл Рикардо взе три победи, което го нареди сред най-успешните пилоти за 2014.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията