50 травмиращи години - Англия на големите първенства

От Хърст и световната купа през 1966-а до пълния провал срещу Исландия

Sportinglife
Sportinglife 14:30 ч., 29 Юни 2016
0
2839
GETTY IMAGES

От онзи магически ден през 1966-а минаха 50 години.

На 30 юли преди половин век Джеф Хърст вкара хеттрик, Боби Муур вдигна купата, а Ноби Стайлс изтанцува прословутия си танц пред кралицата и 97 000 на "Уембли".

Англия стана световен шампион.

И оттогава до днес - провал след провал, умиращи надежди и драма. 50 години големи очаквания и малко удовлетворение (почти нулево). Ето и ретроспекцията на този половин век на англичаните на големи първенства.

1968 г. - Драган Ужасният

Англия се класира за финалната четворка и бе на два мача от титла на Европа в стария формат на първенствата на континента.

Но на полуфинала във Флоренция Драган Джаич вкара три минути преди края - 1:0, и Югославия стигна финала. След това Алън Мълъри бе изгонен - първи червен картон в историята на английския национален отбор.

1970 г. - Ченгета и скандали

Англия се готвеше за световното в Мексико с лагер в Колумбия, където Боби Муур бе арестуван за кражба в местен магазин. Лично министър-председателят Харълд Уилсън се намеси, а после историята се оказа измама.

Но тимът бе разклатен. Англия стигна четвъртфинал, където поведе с 2:0 срещу Германия, но Алф Рамзи смени Боби Чарлтън и Алън Бол да почиват за полуфинала. 2:2, продължения... Германците се класираха.

1972 г. - Англия изобщо не стигна до финалната четворка.

1974 г. - Англия не се класира на световното.

1976 г. Англия не не класира за финалната четворка.

1978 г. - Англия не се класира за световното.

1980 г. - Отново близо, но не достатъчно

Англия се класира за голямо първенство след 10 години извън турнирите на света и континента. В първия мач срещу Белгия Рей Уилкинс кара, но съперникът изравни бързо - 1:1.

Домакините от Италия устояха на английския натиск и Марко Тардели вкара 10 минути преди края - 1:0. Англия спечели срещу Испания с 2:1, но отпадна преди полуфиналите.

1982 г. - Дойде ли моментът?

В отбор с мегазвездите Кевин Кийгън, Глен Ходъл и Брайън Робсън, химнът на англичаните за световното се казваше: "Дойде моментът". И стартът бе обещаващ - 3:1 над Франция с два гола на Робсън.

В групата бяха победени още Чехословакия и Кувейт.

Но във втората група - преди полуфиналите, Англия направи два пъти 0:0 - с Германия и Испания, което не стигна за място в последната четворка. Багажът бе стегнат за дома, макар и без загуба.

1984 г. - Англия не се класира за европейското.

1986 г. - Божията ръка

Англия отива на световното в Мексико насред водопад от критики към селекционера Боби Робсън, но с надежда, че отборът е много талантлив.

Загуба от Португалия и равен с Мароко не правят нещата по-лесни, но Англия разбива Полша с хеттрик на Гари Линекер. Последва разгром срещу коравите парагвайци с 3:0 и нацията вече тъне в оптимизъм.

Но дойде измамата на Марадона в един равностоен мач, в който Линекер едва не изравни в последните секунди - 1:2 от Аржентина и сълзи. Както и привкусът на това да си тръгнеш излъган.

1988 г. - Тотална нула

Англия отиде на европейското като фаворит на букмейкърите. Линекер и Биърдсли в атака, Уодъл, Ходъл, Робсън и Барнс в средата...

Но нещата не потръгнаха както трябва. Ейре повали англичаните с 1:0, въпреки че те удариха три греди. После Холандия и СССР довършиха объркания отбор на Робсън с победи по 3:1. Критиките бяха убийствени.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията