Завръщането на Пенев означава едно – иде сливане

Гриша Ганчев търси обединителна фигура, с която феновете да припознаят новия ЦСКА

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 23 Яну 2016
0
2478
Lap.bg

Като гръм от ясно небе дойде новината, че Любослав Пенев поема Литекс. На пръв поглед това изглежда изключително странно.

Литекс ще има между два и три официални мача до края на сезона.

Със сигурност ще играе в полуфиналите за Купата на България и евентуално в мача за трофея. От една страна това би могло да означава, че още през лятото „оранжевите” ще са в Лига Европа – ако спечелят купата на България. Дисквалификацията им от „А” група не е и от евротурнирите.

Гриша Ганчев има много по-дълбока идея, достатъчно дълго е играл в Европа.

Бил е, падал е... С назначението на Любо Пенев бизнесменът ще се опита да „помогне” на феновете на ЦСКА да припознаят новия си тим. Да, идеята с преименуване на Литекс в ЦСКА изглежда единственият възможен вариант за „червеното” бъдеще.

Оздравяването е в сферата на научната фантастика.

Нито Ганчев, очевидно не и Васил Божков, камо ли някакви странни американци биха платили натрупаните дългове. Най-много да стигнем до някой скеч като онзи с фалшивите шейхове от „Армията”, на които Саашо Манов дори показа музея.

В редиците на ЦСКА има нужда от силна фигура, която е емблема на „Българска армия”. Любо Пенев безспорно е такъв. В днешния водовъртеж на политически и икономически зависимости във футбола обаче

Ел Голеадор няма право да е толкова мълчалив

Докато водеше ЦСКА в последните 12 мача на миналото първенство, Пенев никога не отговаряше на въпросите за лиценза. Те бяха най-важните, а не кога ще падне първиият гол.

Да, вярно е, че това не е треньорска работа. Но от години треньорът на ЦСКА е много повече от човека, който трябва да избере 11-те и да нареди тактиката. Месеци по-късно Любо застана на масата на уникалното общо събрание на стадион „Българска армия”. От десетината известни хора единствен той отказа да вземе отношения пред събралите се 5000 запалянковци. А след Гриша Ганчев те искаха да чуят най-много него.

Ясно е, че Любо е чепат характер.

Никой от него не иска да бъде оратор, а да брани със зъби и нокти каузата ЦСКА.

Това става с тропване по масата и с крилати фрази като онази за супата. Времето за тиха дипломация в българския футбол отдавна е изтекло, а и тя не вирее по нашите географски ширини. Пенев трябва да се подготви и за отговори на неудобни въпроси.

Сигурно ще се намерят „доброжелатели”, които ще го обвиняват за 50-те хиляди лева заплата при „Титан” и съответно за състоянието на клуба днес. Ще му припомнят скъпите трансфери по същото време, включващи каре от Сливен за над милион. И накрая за интервюто в испанската преса, че никога повече няма да работи в България.

У нас всякакви заяждания са част от играта, така че Любо няма от какво да се плаши. Напротив. В последните години бе достатъчно пъти на фронта и срещу Боби Михайлов, и срещу Кирил Домусчиев, и срещу Атанас Фурнаджиев... Тези битки бяха за неговата чест, сега е време да се бие и за честта на ЦСКА. Както го правеше брилянтно като футболист.

Да се върнем обаче на днешната ситуация. Пенев тръгва за Испания с цел да подготвя сериозен тим на Литекс в силни контроли срещу чуждестранни съперници. За млад и нахъсан треньор изглежда странно да води тим без бъдеще.

Затова не изключваме всички тези играчи да се появят в „Б” група, където да се набере инерция. В края на сезона участникът във втория ни ешалон ще бъде прекръстен на ЦСКА, докато сегашният ПФК ЦСКА АД тихичко ще изчезне.

Фенско недоволство?

Няма накъде повече. Хората претръпнаха с всички събития и просто искат да видят своя отбор да се развива. Днес във „В” група, утре в „Б” и след година и половина в елита. За тях най-важното е, че Гриша Ганчев не се отказа от ЦСКА въпреки целия натиск върху него.
А да не забравяме и още нещо. Възможно е ЦСКА още на лято да бъде в елита, ако Борислав Михайлов се събуди някоя сутрин с прозрението, че убива футбола и новата суперлига е крайно наложителна без повече отлагане. Но това е по-малко вероятното.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията