Наистина ли Арсенал е станал по-добър? Забравете!

Някои от статистиките са по-зле от миналия сезон

Sportinglife
Sportinglife 13:30 ч., 24 Апр 2015
0
598
Getty Images

Осем поредни победи във Висшата лига, второ място в класирането и финал за ФА къп - животът изглежда прекрасен за Арсенал.

Дни преди дербито с лидера Челси, надделява усещаенто, че Арсен Венгер най-после е открил формулата, която да върне "топчиите" на върха в английския футбол след толкова много разочароващи години.

Но дали усещането за прогрес е реално?

Наистина ли Арсенал е подобрил представянето си спрямо миналия сезон?

Екип на "The Telegraph" сравни статистиките на лондончани през тази и през миналата кампания, за да установи каква е ситуацията.

А резултатите показват, че Арсенал на практика не е помръднал.

Общ сбор точки

Като общ сбор точки, Арсенал е спечели по-малко, отколкото миналата година в тази фаза на сезона. Процентът победи също е по-нисък. "Артилеристите" са спечелили средно по 2.06 точки на мач срещу 2.08 през предишната кампания. Процентът победи е 62.5 срещу 63.2 през 2013/14.

В атакуващ план

В предни позиции Арсенал показва подобрение, което до голяма степен се дължи на привличането на Алексис Санчес и добрите игри не Месут Йозил. Лондончани бележат средно по 1.97 попадения на мач, което е доста повече в сравнение с 1.79 миналия сезон. Арсенал има само с пет гола по-малко от общия сбор, който отборът отбеляза през 2013/14.

В дефанзивен план

В защита положението е противоречиво. През миналия сезон Арсенал запази 17 сухи мрежи, което бе рекорд за Висшата лига, а през настоящия шампионат има само 11. Като цяло обаче допуснатите голове са по-малко в сравнение с 2013/14. Сега тимът вади от мрежата кълбото средно по веднъж срещу 1.08 миналия сезон, когато бяха инкасирани по 6 гола от Челси и Манчестър Сити и пет от Ливърпул.

Двубои срещу конкурентите

Тук подобрението е осезаемо, за разлика от миналата година, когато бяха регистрирани няколко унизителни резултата. Срещу Ливърпул, Челси и двата тима от Манчестър, хората на Венгер взеха само 6 точки от 8 мача миналия сезон (средно 0.75), а през този шампионат средния брой спечелени точки е почти двоен - 1.3. Арсенал се справи добре срещу конкурентите, но направи равенства с Хъл и Лестър и загуби от Суонси.

Стилът на игра

Очевидно е, че Арсенал предоставя повече игрово време с топката на съперниците си. Тимът спечели с 2:0 срещу Юнайтед с 43 процента владеене на топката, а като цяло времето, в което лондончани притежават топката е спаднало от 57 на 55.8 процента.

Заключението

Арсенал не е подобрил представянето си от миналия сезон, а ако има някакъв прогрес, той е почти недоловим. Но все пак по-важни са сравненията със съперниците, а не на статистиките на един отбор през различните сезони. Факт е, че Арсенал ще завърши втори, докато миналата година бе четвърти.

Източник: The Telegraph

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията