Великаните с номер 7 на Юнайтед

От Бест до Кристиано Роналдо, култовите фигури, които направиха тази фланелка специална

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 03 Апр 2017
0
8223

Човекът, който успява да спечели достатъчно уважение, за да го сочат като "заслужен номер 7 на Юнайтед" идва в клуба седем години, след като Бест си е тръгнал - през 1981-ва.

Той е съвсем различен играч, не е крило и не в дрибъла и техниката му е неговата сила. Казва се Брайън Робсън и е наричан Капитанът Чудо от феновете. Характер, лидерски качества, сила и мощ, удари, пасове, ключови голове с крак и глава.

Полузащитникът води Юнайтед през тъмните години, в които титлата все не идва, чак до 1993-а. Но е символ на постоянство.

Три тежки контузии и още поне три "сериозни" нарушават ритъма на кариерата му. Пропуска поне 150 мача заради тях, и все пак играе 461 пъти за клуба.

След това бе мениджър на Мидълзбро и родния Уест Бромич в елита, на Брадфорд и Шефийлд Юнайтед... Но никога не постигна нивото си от показаното на терена. Пребори обаче рак и днес е посланик на "червените дяволи" по света.

През лятото на 1993-а Робсън вече е периферен играч за Юнайтед, който печели първата си титла и в клуба цари нова атмосфера на увереност и очакване на серия успехи. Там вече е и Ерик Кантона, който иска номер 7.

"Нямах нищо против - спомня си Робо. - Бях играл едва пет мача предишния сезон и виждах, че Ерик ще е новият лидер на отбора. Всички осъзнавахме, че ще е важен играч. За мен номерът никога не е бил някакъв фетиш или фатализъм. За Англия често носех други номера, нямах проблем с това. Казах на Алекс Фъргюсън да даде 7 на Кантона."

Но в последния сезон на Брайън в клуба, Ерик на няколко пъти връща жеста. В европейски мачове, където номерата са от 1 до 11 и двамата са на терена, французинът взима номер 9, за да позволи на капитана да играе със "седмицата".

Робсън напуска следващото лято и няма спор кой е №7 в Юнайтед.

Крал Ерик печели титлата още три пъти в следващите години с клуба, като става лидер на бандата младоци, наречена Клас 1992. Кантона е вероятно най-влиятелният футболист в новата история на Юнайтед и с номера на Бест става икона.

За да се откаже твърде млад през 1997-а...

Същото лято Дейвид Бекъм, който в последния сезон е взел №10, след като преди това е носил 24, е на почивка в Малта. Телефонът в хотела звъни и сър Алекс иска да говори с него.

"Ще дам десетката на Теди Шерингам, момче - казва му Фъргюсън. - Ще говорим повече на първия ден от подготовката".

Бекъм е доста изненадан, но не и особено разочарован. Все пак - това е един номер...

На първата тренировка сър Алекс събира отбора, изчаква и репортерите, след което вади фланелката с номер 7 и името на новия и притежател.

"Не знаех какво да кажа - пише в автобиографията си Бекъм. - Направо бях в шок. Номерът на Кантона? За мен?".

Юношата на клуба носи гордо фланелката в следващите години на големи успехи, требъл през 1999-а и титли, трофеи...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията