Самп и Седемте джуджета

Отборът на Сампдория от края на 80-те и началото на 90-те взе "невъзможно" скудето и бе близо до трона на Европа

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 18 Март 2017
0
10079

А в страната вече се говори за "непримиримите" - Самп вкарва 17 гола в последните 10 минути на мачовете през сезона и печели доста мачове така.

На 20 април левият бранител Бепе Досена забива славно воле в 60-ата минута и смълчава "Сан Сиро", а Виали - както вече е традиция, довършва Интер в последните минути. 2:0 и четири точки разлика на върха!

На 19 май лидерът допуска 1:1 на терена на Торино, а в същото време Ван Бастен вдъхновява 6:0 за преследвача срещу Болоня и два кръга преди края Самп води с 3 точки пред Милан. Има нужда от 4 точки, за да е шампион.

У дома срещу Лече няма треперене и чакане на късни голове. Манини, Серезо и Виали вкарват до 30-ата минута, а в същото време идва вест, че в Бари резултатът на местния тим срещу Милан е 1:1.

На стадиона в Генуа транзисторите са повече от шалчетата. Слуша се какво става в Бари, където Жоао Пауло бележи отново за домакините. 2:1. Най-дългите 25 минути в историята на Самп започват да текат.

На терена играчите на Бошков нямат проблеми, водят с 3:0 и хвърлят по едно ухо към Бари. Домакините удържат Милан - 2:1, след което град Генуа е потопен в карнавал с четири цвята. Синьо, бяло, червено и черно.

Сампдория е шампион за първи път в историята си!

"Партито беше тридневно - спомня си Манчини, който е първи в боя, първи на купона. - Бяхме уникален състав, като братя на терена. Затова и победихме отбори, които наглед имаха далеч по-качествени играчи от нас."

Самп печели титлата с 5 точки пред Милан, а дори Гулит признава: "Те са страхотни, напълно си заслужиха скудетото". Бошков се стяга за най-тежкото си лято, в което трябва да опази звездите от акулите.

И тръгва най-важният поход - този към Купата на европейските шампиони.

Сезонът у дома върви лошо, като Самп печели първата си победа като гост чак на 5 януари 1991-ва, когато бие във Флоренция. Тогава шампионите са на 13-о място, по-близо до изпадащите, отколкото до върха. Всичко в Серия А е загубено, приоритет е Европа.

Розенборг е смазан с две победи - 5:0 и 2:1, а после идва голямо треперене срещу Хонвед. След 1:2 в Будапеща реваншът върви по ноти - 3:0 на почивката. Но унгарците намаляват и са на един гол от елиминиране на италианския шампион. В последните минути Виерховод и компания се бранят геройски и стигат групите на турнира.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията