Как Конте уважи футбола, а Спалети го обиди

"Сан Сиро" си искаше Тоти, но не го получи. "Стамфорд Бридж" пожела Тери и го имаше

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:50 ч., 09 Май 2017
0
26252

Естествено, времената на социални мрежи, бизнес доклади, термини като тв права, оборот, глобална популярност и приходи от приходи от продадени фланелки, почти са скрили романтиката във футбола някъде около и зад флагчето на корнера.

Но нея няма как напълно да я игнорираш. Не и в игра, която се е появила и се храни през вековете от любовта на хората, от необяснимия начин, по който ги заразява. До лудост и докрай.

През уикенда футболът си поиска своите десетина минути романтика, пред очите на планетата, жадни за малко емоция, за истинска любов.

И в неделя вечер Лучано Спалети, треньор на Рома, имаше историческата възможност да я дари на хората. Десетки хиляди по трибуните на "Сан Сиро" искаха да видят за един последен път Франческо Тоти. Да, той играе за римляните, които не са приемани никога като "свои" на миланската арена, но... Тоти е това, хора! През лятото се отказва, повече няма да играе на този стадион.

Две десетилетия десетката твори магии по терените на Италия и Европа, отдавна е повече от просто един футболист на Рома. "Сан Сиро" си искаше Франческо, да го види, да го аплодира, да му покаже уважение - футболът го искаше, не само тифозите на Милан!

Те дори запяха - кога сте виждали агитката на един гранд да пее за звездата на съперника? "Има само един капитан", прастарата песен на римските фенове ехтеше от миланистите. Още на произнасянето на съставите от диктора преди мача трибуните аплодираха номер 10 на Рома.

Когато чу аплаузите в края, Тоти стана и помаха, усмихна се. Чакаше третата смяна, със сигурност да получи последните си минути на тази свещена трева.

Това място е едно от сакралните за футбола. Преди повече от 20 години Марко ван Бастен нарече така "Сан Сиро" - "свещената трева", когато се отказа със сълзи на очи пред боготворящите го тифози.

Сега те пееха за Тоти от гостите. За Тоти - римлянина. И Спалети, който можеше да е съучастник в едно свято дело, пусна... Бруно Перес. При 3:1 за Рома и решен мач!

Стадионът възнегодува, освирка треньора и вдигна плакат: "Южната трибуна отдава почит на съперника Тоти". Велико.

Само треньорът на гостите не осъзна какво престъпление направи към сърцата и душите на всеки на "Меаца" и пред телевизорите.

Ден по-късно неговият сънародник Антонио Конте му показа как се прави. Урок по футболно разбиране, усещане и съзнание.

Челси водеше с 3:0 срещу Мидълзбро и "Стамфорд Бридж" си поиска капитана. Джон Тери се отказва след сезона, това са последните мигове, които споделя с феновете. С тях изкараха заедно над 15 години. Едно семейство са.

И защитникът отиде да загрява, а Конте се усмихваше - беше ясно, че ще го пусне в игра. Тери влезе, сложи лентата и поигра 6 минути в решен мач.

Просто заради футбола. И хората, които са истинската му стойност.

Един простичък жест, но всъщност - значещ страшно много.

Конте го уважи. Спалети го обиди.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията