Историята на момчето, което смени Дел Пиеро

През какво мина Чиро Имобиле, за да е днес най-резултатният футболист в елита на Европа

Sportinglife
Sportinglife 20:25 ч., 23 Окт 2017
0
11045

Сигурно е, че все някъде в Италия има човек с това име, който не може да играе футбол.

Бръснар, месар или пък бизнесмен. Добре де... няма да научите историята на Имобиле Бръснаря или Чиро Месаря в следващите редове. За тях - друг път.

Този материал е посветен на Супер Чиро - нападателят, чието име кара всеки фен на Лацио да се усмихва и насън в момента. Той е най-резултатният футболист в петте водещи първенства на Европа за сезона.

Но историята не е само цветя и слава. Всичко започва в Торе Анунциата. Италианско градче от приказките. Намира се на западното крайбрежие, недалеч от Неапол, съвсем близо до вулкана Везувий.

Годината е 1990-та - на бял свят се появява Чиро Имобиле. От малко хлапе показва завидни умения с топката (и с нейното вкарване във вратата).

Записват го в местната футболна школа, а след това прави неуспешен опит в тази на Салернитана. Още от крехка възраст приема провалите с високо вдигната глава. Ще му се наложи да свиква да му казват, че "не става".

Завръща се в близост до Неапол, в юношеските формации на Соренто. Да се завърнеш в бащината къща - страхотен ход, след който Чиро започва да бележи гол след гол.

При младежите до 17 години вкарва 30 попадения за един сезон. Едно от тях е срещу юношите на Торино, което не остава незабелязано от... Ювентус.

На 18 години е привлечен от "старата госпожа" за 80 хиляди евро. По препоръки на един друг Чиро - Ферара. Имобиле започва с младежите на Юве в Примаверата. Две години поред печели елитния турнир във Виареджо (Тоскана).

Това е ежегодна напревара, която се играе по време на местния карнавал. В нея взимат участие тимове от различни краища на планетата. Избран е за най-полезен играч при второто си участие през 2010-та, когато нанизва 10 гола (включително хеттрик във финала срещу Емполи).

Дебютът му при мъжете е знаков - Чиро Имобиле влиза в игра на мястото на легендата на Юве и Италия - Алесандро Дел Пиеро. Нима има по-добро бойно кръщение за една изгряваща деветка? Или десетка, като Алекс?

Уви, Ювентус е последното място на света за един неопитен централен нападател в онзи момент.

Клубът се цели в титлата всеки сезон и младият Имобиле няма никакъв шанс да пробие сред титулярите. Изпратен е под наем в Серия Б - в Сиена, за да натрупа нужната игрова практика и да "узрее".

Тогавашният треньор на "черно-белите" Антонио Конте не дава много шансове за изява на Чиро.

Едва 4 пъти се появява на терена за цяла есен и напуска в посока Гросето през януари (2011-та), където също не успява да блесне. През лятото е пратен за трети път под наем в отбор от Серия Б... о, и то какъв трети път.

Никой не може да спре Чиро Имобиле с фланелката на Пескара през сезон 2011/2012 г. Нападателят размазва конкуренцията със своите 28 гола (7 повече от втория Марко Сау) и е избран за играч номер едно на Серия Б.

Попаденията му дават нужния тласък на "делфините" за заветното първо място и класиране в елита. Тогавашният (по ирония на съдбата и настоящ) треньор на Пескара - Зденек Земан, събира суперотбор от млади таланти.

Освен Чиро в редиците на любителя на атаката и зрелищното 4-3-3, блестят изгряващите Марко Верати, Лоренцо Инсине, Симоне Романьоли и др. Надъханите младоци разбиват рекорда за попадения в Серия Б - 90 в 42 мача, за ужас на италианските класици, проповядващи "по-прибран" футбол.

На Ботуша започва все повече да се говори за 22-годишния Имобиле. Двете му години под наем във втория ешелон го развиват до подходящо ниво за тим от елита.

По това време в редиците на "старата госпожа" личат нападатели от ранга на Мирко Вучинич, Себастиан Джовинко, Фабио Куалярела, Алесандро Матри, Николас Анелка (взет под наем) и... "Лорд" Никлас Бендтнер.

Юве от сезон 2012/2013 г. би могъл да захрани атаките на поне три отбора - място за Чиро няма и е продаден на Дженоа (по-скоро половината от него).

"Грифоните" спазаряват 50% от правата на таланта за 4 милиона евро. Чиро не успява да пасне към новия си тим, където в атака диригентската палка е в ръцете на Марко Бориело. Отбелязва само 5 гола и е продаден на Торино, и то при условие, че Ювентус все още държи 50% от правата!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията