Самп и Седемте джуджета

Отборът на Сампдория от края на 80-те и началото на 90-те взе "невъзможно" скудето и бе близо до трона на Европа

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 18 Март 2017
0
10078

Сампдория влиза в сезон 1990-91 г. като пети или шести в различните ставки за титла. Милан, Наполи, Интер, Ювентус и там някъде, до Рома, се нарежда Самп.

Привлеченият от Наполи Джовани Инверници носи победата на старта, у дома срещу Чезена с 1:0.

Следват още три домакински победи от графата "задължителни" - над Болоня, Аталанта и Пиза, като навън стратегията е различна - три поредни нулеви ремита с Фиорентина, Парма и Ювентус. Бошков е доволен. Защитата, водена от Виерховод, който носи със себе си неособено лицеприятния прякор Теслата, си върши работата безупречно.

В края на сезона, между впрочем, Пиетро Теслата за първи път от 6 години завършва без червен картон. Тримата изгонени през тези 34 кръга в тима са Манчини (2 пъти, той е темперамент като от Южна Америка) и Алексей Михайличенко.

Стабилният старт се превръща във фурор след седмия кръг, когато за 14 дни Самп бие навън Милан и Наполи. Серезо бележи на "Сан Сиро" за 1:0, а Манчини и Виали правят фиеста с по 2 гола на терена на шампионите от Неапол.

Веднага идва удар под кръста от съгражданите. Дженоа печели дербито в 10-ия рунд с 2:1, а Манчини е изгонен за първи път. Но Бошков успокоява духовете - "Още сме първи". Заедно с Интер и Ювентус, тимът му е на върха с 15 точки. Серия А е убийствено оспорвана и в този сезон, разбира се.

Преди края на полусезона обаче Самп губи още два пъти - от Торино у дома и от Лече навън, и така на 20 януари, след изиграването на половината кръгове, отборът е на 2 точки зад лидера Интер.

Ключов обаче е сблъсъкът на 30 декември, когато в Генуа тимът на Матеус е сгазен с 3:1. Виали вкарва два пъти, а Манчини довършва гостите. Психологически, това е голям удар срещу прекия съперник.

В края на януари Бошков води Самп на тридневен лагер за сплотяване на колектива, като се разказват легенди за песни и танци до зори, водени от Седемте джуджета. Виерховод е в сърцето на всичко, а украинският му произход (заради него в Генуа го наричат Царя - останалите в Италия - Теслата) бързо довежда до това Михайличенко да е приобщен към състава. А той е толкова силен футболист, че когато се отпуска и се чувства в свои води, отборът става още по-силен.

17 март 1991-ва е ключова дата. Сампдория отива в Пиза и прегазва домакините с 3:0 в ужасен дъжд, като десният защитник Морено Манини вкарва, а Виали и Манчини по навик се разписват в последните 20 минути.

Отборът на Бошков за първи път е сам на върха - има 37 точки, а Интер е втори с 35.

Седмица по-късно Наполи е смазан с 4:1, въпреки че Марадона вкарва и играе вълшебно за гостите. Вестник "Гадзета дело спорт" пише, че "Хората на Бошков изглеждат съвсем сериозен претендент".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията