Това вече не е футбол. Това е политика, война... Но не и футбол

Трансферът на Неймар е критична точка за играта

Sportinglife
Sportinglife 20:55 ч., 03 Авг 2017
0
14371

Това не е футбол.

Не е футболен трансфер, в който един отбор привлича играч, за да се подобри, а състезателят сменя клуба, за да израства.

Не. Това е всичко друго, но не и футбол.

Не ни трябваше Гари Линекер да постне в любимия си туитър "О, Неймар... Знай, че да си тръгнеш от Барселона води само в една посока - назад."

Дори да не е съвсем така, в този случай Гари знае какво говори. Неймар направи футбола да изглежда монополи, легитимира имиджа на новия бранд футболни звезди като маркетингови продукти, а съревнованието между марките ПСЖ, Реал, Барса и останалите - нещо като надпревара във Формула 1, само с тази разлика, че тук са важни лицата, а не супермодерните подобрения в болидите.

Неймар отива в ПСЖ за 222 милиона евро откупна цена, която сам плаща на Барселона. Разликата между двата клуба ще си остане измерима на 5 Купи на европейските шампиони, един куп трофеи и "Златните топки" на Кройф, Стоичков, Ривалдо и гениалния малък Меси.

Разликата е между клуб-глобална институция и футболна константа, и луксозната амбиция на мегабогати хора от Изток, облечена в екип и обута във футболни обувки.

След седмица-две Барса започва битките си с Реал за сезона с мачовете за Суперкупата на Испания. ПСЖ тръгва в сезона с домакинство на Амиен. Вие, ако сте футболист, за кой мач бихте бил по-развълнуван?

На Неймар обаче май не му трябват "Златни топки". Интересуват го "златни кюлчета".

Сделката е политическа.

Катар има нужда от позитивен имидж, от голяма доза глобално обожание, ако искате - от внимание в добрия смисъл на думата, след като от юни насам Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет дадоха старт на сериозна серия санкции и дипломатически запори на Катар заради дебели връзки с терористични организации.

Светът гледа към региона с притеснение, а информациите за корупция, за нечисти сделки и условията на работа за чужденците в тази страна (а те са около 70 процента от населението и) не спират.

"Катарският случай" - именно спечеленото домакинство на Мондиал 2022, сложи началото на мащабни разкрития, ударили с ефекта на доминото ФИФА, а после и УЕФА. Футболът е корозирал откъм страни като Катар, казано с едно изречение.

Неймар избра това пред славата да е част от триото с Меси и Суарес.

Забележка: Барса, Реал, Юнайтед, Челси и Сити не са светци, те също харчат луди пари за играчи, които категорично не струват толкова.

Но да откупиш клауза от 222 милиона евро не е футболен трансфер. С тези пари ПСЖ щеше да си купи 3-4 големи звезди. И да е по-силен, отколкото ще го направи Неймар.

Не, това е политическо заявление към целия свят. Това е обявяване на война на правилата.

Преведено на езика на всички хора по света, това е транспарант, на който пише: "Няма норми, няма традиции, няма здрав разум и най-вече - няма правила. Ние имаме пари, всичко това губи значение пред пачките."

А дали Финансовият феърплей и УЕФА ще се намесят? Отговорът ви предлагаме да потърсите в казуса с австрийския и немския клубове на Ред Бул - Залцбург и РБ Лайпциг. Те са на един собственик. Но играят в евротурнирите по едно и също време, въпреки че УЕФА категорично го забранява.

Това изненадва ли ви? Не. Футболът, воден от костюмирани типове с малък морал и големи банкови сметки, сам се докара дотук.

И когато се появи Неймар с антуража му от алчни типове, прецакали вече родния клуб на играча Сантос (получил едва 17 милиона от близо 100-милионна сделка с Барселона през 2011-а), те си изглеждат на мястото в тази среда.

Тя е благодатна за тях, особено с парите от Абу Даби, Катар или Дубай, които да ги напомпат с още самочувствие и да задвижат плановете им.

Всичко това един ден ще спре, но - уви, този ден не изглежда близко.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията