Не, не и не - Григор хвърли всичко, но пак се блъсна в Мъри

Българинът загуби пети финал в кариерата си - 4:6, 6:7 в Пекин

Sportinglife
Sportinglife 16:10 ч., 09 Окт 2016
0
621
GETTY IMAGES

Григор Димитров отново остана на "една ръка разстояние" от титла в ATP, като загуби финала в Пекин от Анди Мъри - 4:6, 6:7.

Българинът за пети път не успява да спечели финал в тура, като остава с четири титли в кариерата си. Не е като да не опита всичко срещу британеца, но има моменти, в които колкото и добре да играеш, Мъри те спира като стена.

Това бе един от тези мачове.

Гледахме страхотен тенис и задължително трябва да започнем с това изречение. Защото ако Григор Димитров играе така срещу 96 от първите 100 в ранглистата, няма съмнение, че ще е или победител, или много близо до успеха.

Явно обаче, за да биеш Мъри, Джокович, Федерер и Надал - все още голямата четворка, трябва нещо "екстра" - например мъничко късмет във важни моменти.

Григор и Анди бяха напълно равностойни в първия сет, но с един пробив, взет още в гейм №1, щотландецът стигна до 6:4. Българинът имаше всичко в играта си - защита, агресия, риск с удари в свой стил, търсещи линиите.

Вторият сет започна пак в същия задъхан стил, като тенисът бе удоволствие за зрителя.

При 2:2 Мъри проби и си казахме: "Рутина... Големият играч ще си вземе мача с опит". Но не - при 5:4 британецът сервираше за титлата, но Димитров го проби на нула и върна сета в изходна позиция - 5:5!

Последва уверено спечелено подаване и от двамата съперници, за да дойде тайбрек.

При 1:1 Григор рискува - веднъж, втори път... До 1:4 за съперника, въпреки че разликата бе сантиметри от това добри удари да се превърнат в уинъри или да излязат в аут.

Със 7:2 в тайбрека Мъри взе мача и титлата в Пекин. Той си тръгва със 663 575 долара.

Григор прибира в сметката си 311 650 долара, но не това ще е най-позитивното му извлечение от турнира в Китай.

Седмицата бе добра за Димитров, който в последните няколко месеца все повече се връща към играта, която го доведе до №8 в света през 2014-а. И е въпрос на време да се върне по най-високите етажи на ранглистата с такива представяния.

Също не маловажно - през седмицата и пътя към финала играта на Григор еволюираше, подобряваше се, мина през солидни представяния, обрати с характер и един прекрасен четвъртфинален дуел срещу Надал. На финала видяхме най-доброто от Димитров.

Само две статистики, за да го илюстрираме - 61:49 процента вкаран първи сервис и 17:15 уинъра в полза на българина срещу британеца.

Просто Мъри, и то не за първи път срещу нашия или друг топ играч, е непреодолим. Годината на Анди е направо убийствена.

Григор потегля към следващия турнир в Шанхай с мисълта, че траекторията вече е нагоре, след като близо година не бяхме сигурни - и ние, а вероятно и той - дали е точно така.

Е, вече сме уверени, че посоката е правилна.

Скоростта ще дойде, а и когато има посока, тя не е най-важната в развитието на един талант.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията