Бербатов напусна Европа, не стигна Стоичков

Джорджо Киелини играе като ръгбист, получи картон още в първата минута

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 23 Апр 2015
0
2781
www.asmonaco.com

Димитър Бербатов изигра може би последния си мач в европейските турнири. Монако напусна Шампионската лига с високо вдигната глава, завършвайки 0:0 у дома с Ювентус. След 0:1 в първия мач аутсайдерът отпадна.

Договорът на Бербатов изтича в края на сезона и още няма ясни сигнали дали ще бъде подновен. Няма да е чудно, ако следващата крачка в кариерата му е САЩ. Бербатов вкара 34 гола в Европа с ЦСКА, Байер, Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Монако.

Не успя да стигне Христо Стоичков, който има 35. Бербатов три пъти стигна до финали в Шампионската лига. Игра в два от тях – срещу Реал през 2002 година с Байер (1:2) и срещу Барселона през 2009 г. с Манчестър Юнайтед (0:2). През 2011 година бе в състава на „червените дяволи”, но сър Алекс Фъргюсън не го включи в групата срещу Барса и тимът падна с 1:3.

В може би последния си мач в евротурнирите Бербатов отново не бе титуляр. Треньорът на Порто Леонардо Жардим пусна 34-годишния българин със старта на второто полувреме. Двубоят срещу Ювентус беше един от най-скучните през сезона. Най-интересно бе в първата минута. Италианският национал Джорджо Киелини се хвърли като ръгбист, за да спре с ръка атака на откъсващия се Жоао Коутиньо.

„Мачът не беше атрактивен, но важното бе да се класираме – защити тактиката си треньорът Максимилиано Алегри. – Не позволихме на Монако да създаде никакви шансове. Наистина и ние не направихме много.”

Ювентус е на първи полуфинал в Шампионската лига от 2003 година. Тогава отборът загуби италианския финал от Милан след изпълнени ена дузпи на „Олд Трафорд”. Юве за последно спечели турнира през 1996 година – също след удари от бялата точка срещу Аякс. Сега „старата госпожа” има отличен шанс да направи требъл. Титлата в Италия е в кърпа вързана, отборът е на финал за купата.

Не мислех, че ще чакам 12 години, за да съм отново на полуфинал – каза вратарят Джанлуиджи Буфон, който пази и срещу Милан през 2003-а. – Искахме да отстраним Монако на всяка цена. Знаехме колко сме близо и успяхме.”

„Елиминираха ни заради много лошия късмет – оплака се Жардим. – Играхме толкова добре. Ювентус с нищо не ни превъзхождаше. Показахме на цяла Европа, че заслужаваме да сме сред осемте най-добри. Ювентус продължава единствено заради спорната дузпа в първия мач в Торино.”

Монако не се бе класирал на полуфинал от 2004 година. Тогава отборът стигна сензационно дори до финала, но бе разгромен от Порто на Жозе Моуриньо с 0:3 в Гелзенкирхен.

На жребия за полуфиналите в Шампионската лига в петък сега ще участват Байерн, Барселона, Реал и Ювентус.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията