Машината КР7, младоците на Йоги или люто чили?

Купата на конфедерациите ще е екзотика, но и като футбол ще има какво да се види

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 17 Юни 2017
0
3142

Русия се готви да докаже на света може или не може да приеме световното по футбол, като Купата на конфедерациите традиционно е събитието, наричано "малък Мондиал". Да, няма блясъка на истинското първенство, не е това усещането, но си е сериозен турнир с големи отбори и звезди.

Има си и фаворити, но тази надпревара рядко протича според очакванията на букмейкъри, експерти и фенове.

Купата на конфедерациите Русия 2017 започва с мача на домакините с Нова Зеландия в събота вечер, като арена ще е фантастичният стадион в града-красавец Санкт Петербург.

Новият дом на Зенит е една от гордостите на руснаците за световното. Друга такава - "Откритие Арена" в Москва, също е част от голямото шоу на конфедерациите. Мачове на "Лужники" няма да има, отчасти против волята на руските фенове - за тях стадионът е символ на мощта на местния спорт и футбол.

Но емблемата трябва да бъде готова за догодина, а Мондиала е след по-малко от 365 дни. Реконструкцията му го извади от сметките за Конфедерациите.

Стадионите

Само на четири стадиона ще са мачовете. "Крестовски" в Петербург, за който вече стана дума, е истинско бижу. Гледката от въздуха над него е неописуема, а фонът на града зад него... 68-хилядният стадион ще приеме мача на откриването Русия - Нова Зеландия и финала на 2 юли.

Стадионът е от категория "5 звезди" и може да приеме финал в Шампионска лига или Лига Европа съвсем скоро. Построяването му се проточи далеч след планираната 2008-а, а цената му докосва 1,1 милиарда долара и е близо до това да е най-скъпият в света.

Куриози не липсваха и около този стадион в битката на информации и дезинформации край Мондиал 2018. Норвежки медии написаха, че строежът бил извършван от севернокорейски роби... И то съвсем сериозно, като журналистическо разследване!

"Откритие Арена" (45 000) в Москва е новият дом на Спартак и ще ви остави с не по-малка възхита, когато го видите. Огромната статуя на гладиатор пред арената е само началото. Прилича малко на "Алианц Арена" като структура отвън, плюс червеното и бялото като цветове. Но е правоъгълен, а край терена има още една статуя - на братята Старостини, основатели на Спартак Москва.

Четиримата са седнали край игрището, сякаш за да не изпуснат и минута от играта на своите. Феновете на най-популярния тим в страната празнуваха титла в първенството, надеждите са, че стадионът ще донесе късмет и на Сборная.

45-хилядният "Казан Арена" си е мол. Мегаполис. Град в града. След откриването на стадиона през 2013-а той стана център на региона, предлага работа на хиляди, а забавления - на десетки хиляди. Ресторанти, мултиплекс, магазини, театър... И най-големият екран на открито в Европа, който е на едната му стена и на него върви мачът, който се играе вътре!

Малко по-голям е "Фишт", стадионът в Сочи, който бе и крайъгълен камък на зимнита олимпиада в този град.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията