Джентълменът на футбола

Такива като сър Боби Робсън днес много трудно ще срещнем в играта

Sportinglife
Sportinglife 13:40 ч., 10 Сеп 2016
0
6115

За 13 години Ипсуич купи само 14 футболисти, а останалите свежи попълнения идваха от клубната академия: Тери Бътчър, Джордж Бърли, Джон Уорк, Алън Бразил, Брайън Талбот, Кевин Бийти и Ерик Гейтс - всички те играха за Англия или Шотландия поне по веднъж.

Мениджърът се обърна и към европейския пазар, нещо рядко срещано в онези години в Англия. Франк Тийсен и Арнолд Мюрен дойдоха от Холандия, за да направят отлично впечатление.

Тимът не завърши под шесто място в 9 поредни сезона, спечели Купата на ФА през 1978-а, а през 1981-ва вдигна и Купата на УЕФА. Невероятни постижения за малкия клуб.

Светът се запозна с Боби Робсън, когато, както написа вестник "Таймс", английската Футболна асоциация направи невероятната грешка, да го назначи за селекционер на националния тим вместо Брайън Клъф.

И като "непопулярният избор", Боби бе на мушката от първия ден. Резултатите не помагаха това да се промени. Първо Англия не се класира за Евро 84, след като загуби от Дания в решителната квалификация. Тогава първенствата на континента бяха от 8 тима и да стигнеш до финалите никак не бе лесно (Италия също не бе на това европейско).

Куриозно, поражението от Дания се оказа единствено за Робсън като треньор на Англия в квалификационен мач.

В деня след отпадането, треньорът влезе в офиса на Бърт Миличъп, председател на ФА. "Тръгвам си", са единствените му думи, а в джоба му е оставката. Вестниците ликуваха - идва Клъф! Но ден по-късно ФА взе съдбоносно решение и остави Робсън на поста.

Две години по-късно тимът му, критикуван у дома жестоко от медиите, отиде на Мондиал 86 в Мексико.  Началото бе неубедително, но победа над Полша в последния мач гарантираше класирането на осминафиналите. В деня на мача Боби отново усети "подкрепата" от медиите в родината: "Победи или не се връщай", написа "Телеграф".

3:0 с три гола на Гари Линекер. След това пак толкова срещу Парагвай на осминафинал, за да дойде сблъсъка с Аржентина на Марадона. И там...

Светът нарича гола с ръка на Диего - Божията ръка. Това е определението на самият аржентинец за попадението му, което е абсурдно да бъде признато, но - факт.

"Не беше никаква Божия ръка. Това бе ръката на един измамник. Господ няма нищо общо с това. От днес Марадона падна в моите очи и това е завинаги." Силните думи на Боби Робсън след мача са препечатани в целия свят.

Те са не по-малко легендарни от тези на Марадона, който ни обяснява как голът бил Божие наказание за англичаните заради войната за Фолклендските острови и т.н. На вас кое от двете обяснение ви се вижда по-близо до истината?

След световното, където Англия играе добре и отпада скандално, пресата за първи път оставя треньора на мира. Той прегрупира силите в състава, вкарва нови имена и преминава през квалификациите за Евро 88 като най-силния тим в Европа, губейки само точка по пътя.

Букмейкърите направиха англичаните равен фаворит с домакина Германия за титлата, а очакванията в родината на футбола бяха огромни.

Но отново съдбата си направи експеримент с Робсън, като му отне... Робсън.

На Мондиал 86 капитанът Брайън Робсън се контузва още в първия мач. На Евро 88 го прави във втория срещу Холандия. Англия губи и трите двубоя в групата - срещу Ейре с 0:1 сензационно, срещу Холандия и СССР - по 1:3, напълно резонно. Двата отбора се срещат после на финала на турнира и са най-силните на първенството.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията