Аз се казвам Линекер и съм бразилец

Великата съдба да те кръстят на футболен герой от младостта на татко ти

Sportinglife
Sportinglife 15:20 ч., 21 Юли 2017
0
2325

Последното нещо, с което асоциираш един английски футболист, е грация, изящество.

Спомените за Марк Райт и Тери Бътчър от 1990-а, за Хески... Каква асоциация да направите между тях и някой бразилски магьосник? Но има нещо адски секси в името на Линекер, не мислите ли? Нещо бразилско...

Не, Гари - не се отнася от теб. Има няколко други Линекер, които са кръстени на теб. Далеч от дома ти.

"Приятно ми е. Аз съм Линекер". Така започва всяко шоу на бразилския певец, танцьор, артист, сценарист, продуцент... творец. Казва се Линекер де Барос Ферейра Кампос и взривява арените в страната. Транссексуална звезда на модерното изкуство, носеща името на голмайстора на Мондиал 1986.

Не се учудвайте. В Бразилия са регистрирани 606 човека, кръстени така. Линекер е на 5511-о място по популярност (говорим за огромна държава все пак) сред имената на бебетата в страната от 80-те до днес.

В края на 80-те се ражда тази традиция. Днес синът на футболиста Фелипе Мело също се казва Линекер, но е кръстен на певеца. Онзи обаче получава името си заради Гари.

Не е само той. Истински бум на бебета Линекер-и се усеща в Бразилия след световното в Мексико преди 31 години, когато Гари вкара 6 гола и стана топреализатор.

В Албания се хилят как 23-годишният нападател на Фламуртари се казва Линнекер Накамута Паес де Албукерк. Бразилец. Кръстен отново на английската звезда.

Във втора бразилска дивизия играе Линекер Аугусто да Силва Матос, десен полузащитник. На 25 години е, тоест, когато се е родил, от световното в Мексико са минали вече 11 лета. Но името си е останало в главата на татко му като идея и ето - лепнало му е.

Също като на доста агресивния тип Джон Линекер дос Сантос де Паула (вдясно), звезда в смесените бойни изкуства. Пак от Бразилия.

Специалист особено в жиужицу, популярен надлъж и нашир из страната си, той носи гордо името на десетката на Англия.

Момчето от Лестър, което стана голмайстор на родината на две поредни първенства на планетата (през 1990-а наниза четири гола) едва ли подозира колко е популярен в Бразилия. Линекеровците там са екзотика, но не само.

Просто хората в тази страна са ненормални на тема футбол. Затова и когато това лято Спортинг представи новия си бразилски полузащитник от Ещорил, малцина бяха изненадани от името му - Матеус. Ок, Матеус де Андраде Гама Оливейра.

Но в основата - фамилията на Лотар, символ на немския успех от 1990-а и най-добър играч на онзи Мондиал.

И това не е всичко. Знаете ли кой е този Матеус? Помните ли бебето, което люлееха бразилските национали след головете на Бебето на Мондиал 1994? Това е синът на голаджията от онзи отбор. Роди се именно през юни 1994-а.

Но за Матеус-овци сме чували и преди.

А какво да каже лицето Оверат Брайтнер да Силва Медина (горе)?

Да, да - и той е футболист. Юноша на Сантос, полузащитник и вече на 27 години, днес човекът с две имена на германски класици във футбола носи екипа на Униао де Мадейра в Португалия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията