Джентълменът на футбола

Такива като сър Боби Робсън днес много трудно ще срещнем в играта

Sportinglife
Sportinglife 13:40 ч., 10 Сеп 2016
0
6117

"Клубът е в отвратително състояние", каза на срещата на акционерите в края на годината Робсън. И открито се обръща към президента Соуса Синтра, обвинявайки го, че взима и продава играчи, без дори да го пита.

Съдбата на англичанина е решена, но босът изчаква момента. През ноември уволни Робсън, като поводът е отпадане от Казино Залцбург в евротурнирите. Нищо, че Спортинг е първи в класирането...

Периодът в Лисабон го срещна с Жозе Моуриньо, който става преводач на Боби. Двамата говорят за футбол с часове, а британецът е категоричен още през 1992-ра, че "Жозе е човек с невероятен футболен мозък".

От раздялата със Спортинг се възползва Порто. Робсън е новият треньор, а помощник - Моуриньо. Двамата започват пътя си заедно вече като тандем, а човекът, който днес е наричан Специалния, е едва на 40.

В Порто е назначен и един тийнейджър, който да помага на щаба с доклади за съперниците, изготвяни на базата на видеоанализи или наблюдение наживо. Казва се Андре-Вилаш Бояш и е на ... 16 години! Момчето живее в комплекса, където се настаняват Робсън и Моуриньо. Праща им писма, в които разкрива разбиранията си за футбола, споделя какво е видял в поредния мач, анализира играчи.

Боби Робсън е изумен, Моуриньо също се съгласява, че юношата вижда нещата като опитен треньор. И го амбицират да изкара категория С за наставник в УЕФА, като това става със специална молба от Порто, защото Вилаш Бояш няма необходимите за лиценза 21 години.

Порто получава прякор "Боби 5:0", след като печели десетина мача с такъв резултат през първия сезон на новия треньор. Две титли са наследството, което Росбън оставя на клуба, преди през 1996-а да се качи в колата на Жозе и да пропътуват разстоянието от Порто до Мадрид за важни преговори.

Барселона е в най-важното лято на новата си история след раздялата с човека-клуб Йохан Кройф. И следващото назначение е ключово. Историческо.

Изборът пада върху Робсън. Той има само две условия - да вземе със себе си Моуриньо и първият трансфер да е на 18-годишния бразилец, който има само 12 месеца в Европа зад гърба си с ПСВ Айндховен. Името му е Роналдо.

Барса брои 19,5 милиона долара за деветката, но кажете днес, че това са пари на вятъра!

"Робсън дойде в Барселона в изключително деликатен момент. Кройф бе напуснал, а феновете и медиите се съмняваха какво следва. Но англичанинът бе ясен и категоричен в своите виждания, играехме нападателен футбол, като спечелихме и три трофея в края на сезона - Купата на краля, Суперкупата и Купата на купите в Европа. Сър Боби ни казваше, че значението на емблемата е най-важно. И че футболът е игра за хората, не можем да ги подвеждаме на терена. Там те трябва да виждат, че играем за тях."

Думите са на Луис Енрике, който днес води Барселона. Няма да чуете никой в този клуб да каже и едно слово на недоволство от сър Боби. Човекът просто пленяваше всички с харизмата и честността си. И със заразната любов към играта.

Не остана в Барса след първия сезон, върна се в Англия и бе технически съветник на ФА. Искаше да работи за развиването на академиите за млади таланти, за селектирането на треньорски кадри и обучаването им.

Но бързо се наложи да изостави поста... защото човек трябва да следва мечтите си. А неговата бе с име Нюкасъл.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията