Пеп срещу Моу: Врагове завинаги

Специалния има само три победи над каталунеца в 16 сблъсъка

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 10 Сеп 2016
0
918
Колаж: Стоян Георгиев

"Знам, че в тази зала Жозе е шибаният шеф, нали така? Той е босът, когато става дума за приказки, за оценки, които вие с радост пишете. Но ние опитваме да го бием на терена, и не само него - всеки отбор. Титлата в тази зала е за него, отстъпвам му я. Ние искаме тези на игрището".

Пеп изригва изумително на пресконференцията в Мадрид преди първия полуфинал. Речта му има огромен ефект върху собствения му отбор като играчите го чакат в хотела и го посрещат във фоайето с аплодисменти.

След този мач и изгонването на Пепе при 0:0, Жозе е извън кожата си, както никога дотогава.

"Колко пъти съдиите се намесват в тяхна полза? Защо? Защото играят с УНИЦЕФ на фланелките си ли? Защо? Йореро срещу Челси!

Защо Бусака? Защо Де Блекере (изброява съдии, които според него са помагали на Барса през годините)? Бих искал той - Хосеп Гуардиола, да спечели една титла честно. Аз имам две в Шампионската лига, но честни.

Той спечели една, но такава, от която мен би ме било срам."

Два месеца по-късно са две, а Пеп дава голямо интервю в "Мундо депортиво" и коментира отделно отношенията си с Жозе:

"Работихме заедно четири години през 90-те, познаваме се и това е всичко. След като той иска да използва приятелите си в пресата, за да измисля сладникавите си истории, аз съм ОК с това. След като това е важно за него...

Винаги съм мислил, че когато хората не ме разбират, това е, защото съм обяснил не както трябва. Този път обаче не мисля, че вината е в мен..."

Още същото лято идват нови дуели за суперкупата на Испания. На реванша в Барселона късен гол на Меси носи победата на домакините, а изнервеният Марсело влиза като камикадзе в краката на Фабрегас.

Насред хаоса и блъскането край тъчлинията, Жозе се промъква и бръква в окото на Тито Виланова, помощник на Пеп. След което с невинен вид се отправя към скамейката.

"Недопустимо", коментира с една дума Гуардиола, който на терена не е видял инцидента.

"Наказват ме като престъпник", оплаква се Жозе, който получава санкция от 2 мача.

Последният им сблъсък бе през лятото на 2013-а, когато Челси на Жозе падна с дузпи от Байерн на Пеп за Суперкупата на Европа.

"Защо всеки път, когато играя срещу отбор на Гуардиола, оставам с 10 души на терена - изригна отново Моуриньо. - Може би това е ново правило на УЕФА!?".

Пеп не коментира, просто натри носа на съперника си, като отказа с усмивка да говори по темата с неговите обвинения.

Преди дербито на Манчестър двамата бяха питани за отношенията им повече пъти, отколкото за тактика, контузени, атмосфера и история на мача.

Нормално - войната им във футбола има кратка, но цветна и интересна история.

Днес тя отваря нов фронт - за надмощие във Висшата лига между два от трите отбора, които не си знаят парите и ресурсите.

И амбициите.

И с двама от най-ярките треньори на нашето време зрелището е гарантирано.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията