Саки - Великият Господин Никой

От трета лига до лидер на отбора, който покори Европа

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 03 Сеп 2016
0
13365
GETTY IMAGES

По-лесно да се каже, отколкото да се изпълни. Особено без хора от топ класа. А и се оказва, че е едно да го внушаваш на младите играчи, които искат да се учат, а съвсем друго - да го вмениш на опитни и изградени такива.

Пресата му трябва да се прави на блокове, като има и подкрепа от "отряда за помощ". Контраатаките се развиват със скорост от около 5-6 метра в секунда, а владеенето на топката е подчинено на разрязващ пас в първи удобен момент, без разигравания и задържане заради самото него.

В Парма голяма част от нещата се получават. Титлата в Серия С1 е спечелена, а във втора лига три точки не стигат за промоция в елита. Всички в Серия В обаче говорят за пресата и контраатаките на Парма.

Големият удар обаче идва в Купата на Италия. Тогава форматът на турнира е различен и грандовете са в групи с отбори от долните дивизии, където играят по пет мача, преди да се стигне до елиминации.

Парма е в групата на Милан и трябва да му гостува, което е ... сигурна загуба, разбира се. Не точно... Отборът на Саки бие слисания гранд с 1:0 и завършва първи в групата, пред тима на Берлускони. На осминафинал жребият пак изправя Милан у дома срещу същия нахален тим от Серия В. И пак 0:1, този път с цената на отпадане!

В онази вечер собственикът на Милан вече е взел решението, което ще промени клуба, а и живота на Саки завинаги.

Разбира се, съмненията са покълнали здраво сред фенове е медии при пристигането му на "Сан Сиро". Какъв е този човек? Та той никога не е играл сериозен футбол...

"Не знаех, че за да си добър жокей е нужно преди това да си бил кон", отвръща Саки.

В състава са Франко Барези, Паоло Малдини, Мауро Тасоти, Алесандро Костакурта, както и холандските звезди Рууд Гулит и Марко ван Бастен. Лошото е, че Ариго пристига в Милан след дълъг период без сериозни успехи и от него се очаква да го спре.

Тренировъчните му методи поразяват всички на базата в Миланело. Днес те са популярни по цял свят, като ги наричат с общото "игра със сянката" - популярно от бокса - "да се биеш със сянката си".

Играчите на Милан работят с часове на групи, на ядра - покянога и без топка. Упражняват това да запазват формата и баланса си, както и да го променят според това, което им предлага конкретен съперник.

Една история се разказва години по-късно из италианските медии. Съперник праща скаут да гледа тренировка на Миланело, като в това време Саки още не е забранил достъпа до базата.

След връщането си шпионинът докладва: Работиха за тактика, но без топка. Само се движиха по терена като групички, очевидно тактическо занимание. Без топка. Треньорът на въпросния отбор нарича "луд" своя разузнавач и пренебрегва доклада му. Милан бие в мача с 4:0.

Саки вярва в няколко неща. Дисциплината е много важна, но това отборът ти да е сплотен, задружен и щастлив, не е по-малко ключово. Треньорът обича да цитира Микеланджело: "Високият дух движи ръката".

Когато се разглежда ефектът му върху Милан, понякога се пренебрегва начина, по който Саки сплотява отбора си от звезди, идващи от цяла Европа. Философията му на треньор е революционна, но ръководенето на този ансамбъл от асове, също е майсторско.

Силвио Берлускони вижда всичко. Той не се огъва под критиките за неособено впечатляващия старт на треньора в Серия А и го оставя на поста му. Умно.

Саки печели титлата още в първия си сезон, после вдига два пъти Купата на европейските шампиони, още два пъти е Световен клубен шампион, печели две Суперкупи на Европа и една на Италия, и губи един финал за Купата на Италия. Това се случва за някакви си четири години.

Критиките обаче не стихват - Милан бил скучен, твърдят феновете на Интер и Ювентус, които откровено завиждат за резултатите на тима на Ариго. А Франко Барези разказва години по-късно как мисленето и за най-малкия детайл и воденето на мачовете на Саки е донесло преки резултати в големи двубои.

Например - финала за Купата на шампионите срещу Бенфика през 1990-а.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията